BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Németország a sztár

A német feldolgozóipar gyorsult, miközben Görögországban további esést tapasztaltak.

Az európai feldolgozóipar erőteljesebben növekedett decemberben, mint ahogy várták – számol be a Bloomberg hírügynökség. Az erőt az exportvezérelt német növekedés adta.

Az euróövezetben 57,1 pontra emelkedett decemberben a feldolgozóipari menedzserindex az előző havi 55,3 pontról a Markit felmérése alapján. Az eredeti 56,7 pontot módosították felfelé, a várakozásokat felülmúlva.

Németország vezette a régiót: az országban váratlanul emelkedett az üzleti bizalom is a múlt hónapban, és csökkent a munkanélküliség a fogyasztási kiadások emelkedése mellett, miközben azt várták, hogy a régiós megszorítások miatt ellenkező folyamat indul meg.

Németország sztár, rekord-közeli növekedéssel, akit Franciaország követ – mondta Chris Williamson, a Markit intézet vezető közgazdásza. A periférián is kedvező folyamatokat látni: az exportértékesítés segítette a gazdaságokat, Görögországot kivéve – tette hozzá az elemző.

Howard Archer, az IHS Global londoni elemzője azonban arra számít, hogy korrekció közeledhet, a belföldi kereslet növekedése korlátozottá válhat az eurózóna fiskális politikája miatt. A régió viszonylagos versenyképességét a globális növekedés segítheti – teszi hozzá a közgazdász.

Az eurózóna szolgáltatási szektora csökkent: 53.7 pontra az előző havi 55,4 pontról. A kompozit index 55 pontról 55,5 pontra emelkedett az eurórégióban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.