BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nincs ingyen a kínai segítség

Li Keqiang kínai miniszterelnök-helyettes európai körútjának, célja, elvileg a kapcsolatok erősítése és az euró stabilizálása. Ám a látszólag önzetlen gazdasági segítség Kína politikai stratégiáját leplezi - írja a Deutsche Welle.

A német televízió idézi Eberhard Sandschneidert, a külföldi kapcsolatok elemzőjét, aki szerint Kína érdeke a stabilitás szerte a világon, csaknem minden területen, beleértve a belföldi stabilitást, de a regionális, nemzetközi és pénzügyi biztonságot is. A segítségnek azonban politikai ára van.

A közelmúltban Wen Jiabao arra szólította fel az európai vezetőket, hogy ne gyakoroljanak nyomást Kínára a jüan árfolyamával kapcsolatban. Ezzel párhuzamosan Kína sorra vásárolja fel az adósságválságtól szenvedő európai országok, így Görögország és Spanyolország, valamint Portugália államkötvényeit.

Jonas Parello-Plesner, a külföldi kapcsolatokkal foglalkozó európai tanács illetékese szerint a valutakérdés kulcsfontosságú prioritás Kína számára. "Azzal, hogy nagyobb részt vállal az európai gazdaságban, Kína és az EU jobban egymásra utalttá válnak. És ennek politikai következménye van. Egyrészt biztosíték az európai kereskedelmi protekcionizmussal szemben, s egyben eltereli a figyelmet a jüan árfolyamának kérdéséről, amellyel kapcsolatban az Egyesült Államoknak már nincs akkora szava, mint korábban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.