BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szijjártó: Biztosan nem csökkennek a nyugdíjak

Biztosan nem csökkennek a nyugdíjak a következő években és nem emelkedik a gyógyszerek ára sem - nyilatkozta a kormányfő és a kabinet csütörtökön napvilágot látott reformtervei kapcsán Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában csütörtök este.

Egész biztosan nem csökkenek a nyugdíjak a következő években, mondta el Szijjártó. Az úgynevezett nyugdíjvédelmi törvényekkel biztosította kormányzat, hogy a nyugdíjkasszából csak nyugdíjakat lehessen fizetni a jövőben, illetve, hogy minden nyugdíjat ebből a kasszából teljesítsenek majd.

Mint arról beszámoltunk, Orbán Viktor a Dow Jonesnak nyilatkozva elmondta: a jövőben a nyugdíjkassza csak annyi kifizetést eszközöl, ammenyit a befizetések megengednek.

A változtatásra elsősorban a kötelező-magánpénztárakból várhatóan befolyó egyszeri összegek, illetve az eddig oda irányított járulékok átirányítása jelenti a fedezetet - derült ki a beszélgetésből. Valóban ez a nyugdíjreform legfontosabb eleme, hogy mindenkinek felkínáltuk a nyugdíjpénztár-választás szabadságát. Ezt követően pedig mindenkinek ott a lehetőség, hogy a saját nyugdíját biztonságba helyezze - nyilatkozta Szijjártó Péter.

A miniszterelnök egy célt határozott meg, a nemzetgazdasági tárca törvényjavaslata tartalmazza majd a megvalósításhoz szükséges eszközöket – reagált a szóvivő, aki a konkrét eszközökről még nem tudott tájékoztatni. A cél mindenesetre egy rugalmas munkaerőpiac kialakítása, ennek fontos eleme lesz a foglalkoztatás növelése, az elrugaszkodás a mai ötvenöt-ötvenöt százalékos foglalkoztatási arányszintről.

Ez rendkívül alacsony, miközben az EU átlaga hatvanöt százalék, az USA-ban ez az arány hetvenöt, Kínában nyolcvanöt százalék. Nyilvánvaló, hogy senkivel sem lehetünk versenyképesek, ha közben nálunk ilyen alacsony marad a foglalkoztatás - mondta Szijjártó Péter

A tervezett rövid távú intézkedések mellett a kormány mindent megtesz azért, hogy minél többen dolgozhassanak. A munkavállalást ösztönzi a szóvivő szerint az új adórendszer, amelyben mindenkinek megéri dolgozni. A munkahelyek teremtését és a gazdasági növekedést pedig több eszközzel is ösztönzi a kormányzat:igyekszik minél több beruházást Magyarországra hozni, emellett a hazai KKV-szektorban csökkentette a társasági adót, visszaszorítja a vállalkozásokat terhelő bürokráciát, az Új Széchenyi Tervben pedig nagy teret kapnak a vállalkozásfejlesztésre irányuló pályázatok – szögezte le Szijjártó Péter.
 
A gyógyszerkassza megreformálásától biztosan nem drágulnak majd a gyógyszerek – erősítette meg a miniszterelnöki szóvivő. A közérdeket szolgáló, nem pedig a magánérdekek mentén íródó rendszert szeretne kialakítani a kormányzat. Ha egyszerűbbre akarom lefordítani, akkor a nagyvállalatok helyett az emberek oldalára szeretnénk állni. Átlátható, visszaélésektől mentes gyógyszerár-támogatási rendszert szeretnénk megalkotni” - hangzott a beszélgetésben.

A kormány bevezette a kereskedelmi gázolajárat, ami megakadályozza, hogy az üzemanyag árának emelkedése tovább gyűrűzzön a gazdaság más területeire. A szóvivő szerint szakértők között egyetértés van abban, hogy a mostani benzinár kialakulásában még mindig kulcsszerepet játszik a szocialista kormányok által másfél év alatt végrehajtott három adóemelés. A kérdésre, hogy miért nem csökkenti ezeket a kabinet, a szóvivő azt mondta: figyelik a folyamatokat, és a kormány ennek tükrében hozza meg a döntéseit.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.