BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Zuhanó adósságráta

A magán-nyugdíjpénztári vagyon és a betét is csökkenti eladósodottságunkat

Az év végére 70 százalék alá csökkenhet a magyar államadósság GDP-arányos mértéke a jelenlegi 80-81 százalékról, ez túlnyomó részben a második nyugdíjpillérből az államkasszához kerülő vagyonelemeknek köszönhető. A költségvetési törvény hivatalosan 530 milliárd forintnyi bevétellel számol e forrásból, ám a magánnyugdíjpénztáraknál maradók eddigi arányát figyelembe véve a tényleges bevétel inkább a 3000 milliárd forinthoz közelít. Ennek közel felét teszik ki az állampapírok, melyeket bevonnak, a szintén az állam tulajdonába kerülő részvényeket és egyéb értékpapírokat pedig fokozatosan értékesítik.

Igaz, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgató-helyettese szerint a vagyonértékesítésből legkorábban év végén származhat bevétel, mivel még a procedúra menetrendjét sem rögzítették pontosan.

Az államadósság lefaragásában jól jöhet a korábbi nemzetközi hitelcsomag betétként elhelyezett mintegy hárommilliárd eurós része is, miközben elemzők óva intenek a jegybanknál tartalékba helyezett keret visszafizetésére. A devizatartalék jelenlegi mértéke ugyanis éppen megfelel az elvárásoknak, a piac pedig minden bizonynyal érzékenyen reagálna annak esetleges csökkentésére. A devizaadósság arányának mérséklése azonban mindenképpen üdvös lenne, erre törekszik az ÁKK is.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.