BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A drága élelmiszerek ellen küzd a G20

Párizsban a hét végén a világ húsz vezető országának pénzügyminiszterei és központi bankjainak vezetői tartanak értekezletet, az egyik fő téma az élelmiszerek és alapanyagok drágulása lesz.

A G20 résztvevőit arra sürgetik, hogy tegyenek lépéseket az olyan, alapvető termékek drágulásának megfékezésére, mint az élelmiszerek és az üzemanyagok. Az értekezlet küszöbén az IMF figyelmeztetett, hogy a termékek árának inflációja növelte a gazdasági egyenlőtlenségeket.

John Lipsky, a Valutaalap vezérigazgató-helyettese a BBC-nek nyilatkozva azt mondta, hogy a G20-aknak orvosolniuk kell az egyensúlyhiányt, nagy a feszültség ugyanis az alapvető nyersanyagok, különösen az élelmiszerek árának volatilitása miatt. Lipsky szerint egyes rohamosan növekvő és "többletet" felmutató országok, mint Kína, amelyek exportja messze meghaladja az importot, túlságosan az exportra támaszkodnak a növekedés ösztönzése érdekében.

A hiányt felmutató országok viszont, mint az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok, amelyek többet vásárolnak, mint exportálnak, túlságosan a belföldi keresletre támaszkodnak a növekedésük ösztönzése érdekében.

A miniszterek részére készített jelentésében az IMF egyébként arra figyelmeztetett, hogy a globális gazdasági egyenlőtlenségek növekedtek és vélhetően tovább növekednek, hacsak nem változtatnak a politikán, miközben fennáll a veszélye annak, hogy a feltörekvő országok gazdaságai túlpörögnek. A Reuters birtokába jutott jelentésben az IMF a dollár gyengítését javasolja. Ugyanakkor a világ vezető országai nem értenek egyet az egyensúlyi hiányok orvoslása kapcsán: a francia gazdasági miniszter ebből adódóan lehűtötte a várakozásokat, mondván: nagy eredmény lesz az is, ha előzetesen megállapodnak a mérési módszerekről.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.