BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bukjuk a hiánycélt az önkormányzatok miatt

Nem lesz meg a tavalyi évre kommunikált 3,8 százalékos államháztartási hiánycél, mivel az önkormányzatok a vártnál jóval magasabb pénzforgalmi hiányt produkáltak.

A helyi önkormányzatok januári gyorsjelentése alapján az államháztartás önkormányzati alrendszerének pénzforgalmi hiánya a tavalyi I-III. negyedévben kimutatott 97 milliárd Ft-tal szemben 247,7 milliárd forint volt. A kormány a 3,8 százalékos hiánycél meghatározásakor az önkormányzati alrendszer 190 milliárd forintos hiányával kalkulált - áll a Nemzetgazdasági Minisztérium gyorsjelentésében.

A minisztériumhoz érkezett adatok a helyi adók, különösen az iparűzési adó elmaradását mutatják, de a gépjárműadó, az illetékek és más bevételek is alacsonyabb összegben teljesültek. Az önkormányzatok évente mintegy 4000 milliárd forintból gazdálkodnak. Az előzetes tényadat 57,7 milliárd forinttal tér el a várttól, ami az önkormányzati rendszerben lévő teljes összeg csupán alig több mint 1 százaléka.
 
A tapasztalatok szerint a gyorsjelentésben foglaltaktól az önkormányzati elemi beszámolók rendre és lényegesen eltérnek. A kormánynak az önkormányzatok gazdálkodását mutató pénzforgalmi adatairól előzetesen nincsen pontos képe, mivel számláikat nem központilag a Magyar Államkincstárnál, hanem egyedi döntéseik alapján kereskedelmi bankoknál vezetik. Emellett a jelenlegi jogszabályok alapján a központi kormányzatnak alig van lehetősége arra, hogy a több mint 3000 önkormányzat gazdálkodására érdemi hatással legyen. A Nemzetgazdasági Minisztérium vizsgálja azokat a lehetőségeket, amelyek a helyi önkormányzati alrendszer pénzügyi helyzetének, és várható hiányának pontosabb előrejelzését szolgálná.

Amennyiben a hiány mértékében a további kalkulációk során nem áll be érdemi változás, az komolyan befolyásolhatja a 2010-es államháztartási eredményeket. Az 57,7 milliárd forint ugyanis a teljes magyar bruttó hazai termék mintegy 0,2 százaléka, vagyis egy ekkora hiány 0,2 százalékponttal 4,0 százalékra növelné a már sokszor kommunikált 3,8 százalékos tavalyi deficitet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.