BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyiptom: Washington ne erőszakoskodjon!

Az egyiptomi kormány továbbra is ellenáll a legfőbb szövetségese, az Egyesült Államok és a továbbra is erőteljesen tiltakozó népi mozgalom részéről jelentkező fokozódó nyomásnak.

A washingtoni Fehér Ház szerdán este ismételten sürgette, hogy az egyiptomi miniszterek tegyenek az eddiginél többet a tüntetők követeléseinek kielégítésére, a tüntetők pedig változatlanul Mubarak harmincéves egyszemélyes uralmának végét és a törvényhozásban mélyreható változások megteremtését sürgetik. Mubarak kormánya a Reuters szerint úgy reagált, hogy az amerikaiak "rá akarják erőszakolni" a kísérleteiket egy hűséges közel-keleti szövetségesre, azzal érvelve, hogy a gyors reformok túlságosan kockázatosak lennének.

Eközben egyre súlyosabb gondot okoznak a tüntetések kapcsán kialakuló gazdasági problémák. Megnehezült a szállítás a kikötőkből az elárusítási és értékesítési központokba, csökkent a piaci kereslet a nem élelmiszer jellegű termékek iránt és finanszírozási problémák jelentkeztek - közölte az egyiptomi kereskedelmi és ipari minisztérium. Előzőleg találkozó zajlott le az egyiptomi ipari szövetség (FEI) és Samiha Fawzy kereskedelmi és ipari miniszter között, ezen az üzleti élet vezetői ígéretet tettek arra, hogy nem bocsájtanak el dolgozókat Egyiptom hetvenezer ipari létesítményétől és a béreket "a körülményektől függetlenül" kifizetik.

A kereskedelmi tárca közleménye szerint az egyiptomi gyárak "amint lehetséges", ismét teljes gyártási kapacitásra állnak vissza. Az ipari termelés becslések szerint az egyiptomi GDP mintegy egyharmadát adja. A nagyiparosok szerepe azonban Egyiptom rohamosan fejlődő politikai tájképén bizonytalan. Több tucatnyi ipari vezető vállalt ugyanis kormánypozíciót Mubarak alatt, amit számos egyiptomi a "hajbókoló plutokrácia" bizonyítékának tart. Ezért az egyiptomi gazdaság irányítása lesz a legnagyobb probléma bármilyen politikai átmenet alatt.

Eközben tovább sztrájkolnak a Szuezi-csatorna dolgozói, bár a tájékoztatás szerint a vízi útvonal működése zavartalan. A csatorna esetleges lezárása geopolitikai szempontból sokkal súlyosabb helyzetet teremtene, mint amit pusztán a gazdasági veszteségek jelentenének. Az Egyesült Államok ugyanis többek között a Földközi-tengeren állomásoztatja erőit és a csatornát használja arra, hogy gyorsan mozgósítsa azokat, ha a Közel-Keleten erre szükség van. A lezárás tehát egyértelműen csapdába ejtené az amerikai erőket, amelyeknek így az elemzők szerint lépniük kell. Washington mindvégig támogatta az egyiptomi felkelést, és a jelentések szerint jelenleg is tárgyal Kairóban az átalakulásról, ugyanakkor eddig óvakodott attól, hogy nyíltan beavatkozzon az észak-afrikai konfliktusokba.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.