BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Londonban sem nézik jó szemmel a januári költségvetési hiányt

Londoni elemzők negatívan értékelik a váratlanul nagy januári költségvetési hiányt. A hiány is rávilágított arra, hogy szükségesek a reformok.

Váratlanul kimagasló hiányt halmozott fel januárban a magyar költségvetés. Különösen negatív hír, hogy az év első hónapjában teljesült az egész éves terv 18 százaléka. Ezért a kormány által február végére ígért intézkedések rendkívül fontosak az elszállással kapcsolatos félelmek enyhítése érdekében - értékelik a tegnap megjelent adatokat a BNP Paribas stratégái – írja a portfolio.hu. A Nemzetgazdasági Minisztérium gyorsjelentésére hivatkozva megjegyzik: a jelentős deficit elsősorban egyszeri tételeknek, valamint az idei évben életbe lépett intézkedéseknek köszönhető.

A londoni elemzők emellett hozzáteszik, hogy a korábbi években megfigyelt hiánylefutás kevésbé lesz iránymutató az idei év esetében. Amennyiben viszont a hiány növekedése felgyorsul az előttünk álló hónapokban, akkor az negatív fejleményt jelent majd a forint és a magyar állampapírok számára - figyelmeztetnek a BNP szakértői, akik egyébként (a korábbi években tapasztalt) 40 milliárd forintos többletet prognosztizáltak a magyar büdzsében az év első hónapjára.

Raffaella Tenconi, a Bank of America Merrill Lynch londoni közgazdásza az idei januári államháztartási egyenleg kapcsán szintén azt emelte ki, hogy az sokkal gyengébb lett a korábbi évek eredményénél.

A központi költségvetés bevételei 10 százalékkal estek az egy évvel ezelőtti szinthez képest, igaz a bázishatások sem kedvezőek. Ám ennek fényében is igen gyenge teljesítményt mutatott a költségvetés 2011 januárjában - vélekedett a szakértő szerdai kommentárjában. Tenconi azt is megjegyzi, hogy év/év alapon számolva idén januárban 9,8 százalékkal növekedtek a kiadások, miközben 2010 első hónapjában 7,8 százalékos volt a növekedés üteme. 2010-ben összességében 2,7 százalékkal emelkedtek a kiadások, ami arra enged következtetni, hogy a tavaly decemberben tapasztalt kiváló kiadási oldali teljesítmény csak az időzítésből fakadt.

A Merrill közgazdásza úgy véli, hogy a januári büdzséadatok is rávilágítanak a várható költségvetési reformintézkedések szükségességére, ezek a lépések egyben segíthetnek a közép távú költségvetési hitelesség erősítésében is. A londoni elemző ugyanakkor azt is fontosnak tartja megjegyezni, hogy legalább még két, előttünk álló negyedév adataira szükség van a költségvetés végrehajtásának és a miniszterelnök kiadási oldalt kontrolláló képességének megítéléséhez.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.