BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megszorítások a megyéknél

Megszorításokkal és elbocsátásokkal készül az új költségvetési évre a legtöbb megyei önkormányzat. A megyékben ezekben a hetekben kell elfogadni a 2011-es költségvetést, de szűk a mozgástér a spórolásra, és a szintén rossz helyzetű települési önkormányzatok feladataiba is be kell segíteni.

A megyék néhány százmillióstól egy-két milliárdosig terjedő költségvetési hiánya csekélynek tűnik az egyes települések összesen közel 250 milliárdos deficitjéhez képest, ám a sokkal szűkebb hatáskör miatt a spórolás nem egyszerű. Többek közt kórházak, iskolák, több helyen könyvtárak állnak a megyék tulajdonában, ám a pontos tulajdonosi struktúra mindenütt más.

A városok és a megyék ugyanis mellérendeltségi viszonyban állnak egymással, a települések átadhatnak feladatokat a megyének akkor, ha azt maguktól nem képesek ellátni. Ez ahhoz vezetett, hogy sok veszteséges feladat került a megyékhez úgy, hogy a fenntartásuk az ő feladatuk lett, a tulajdonos viszont a település maradt. Ebben az esetben a megye mondhatja, hogy nem tudja az adott intézményt fenntartani, de a feladatot egy átszervezéssel így is meg kell oldania.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.