BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Menthetetlen helyzetben az írek?

Súlyos vereség vár a kormánypártokra a pénteki választásokon a gazdasági mélyrepülés miatt

Megsemmisítő vereségre számíthat Írországban a kormányzó Fianna Fáil centrumpárt a pénteki parlamenti választásokon. A legjobb esélyekkel a jobbközép Fine Gael és miniszterelnök-jelöltje, Enda Kenny indul, bár a kormányzáshoz valószínűleg koalícióra kell lépniük majd a Munkáspárttal. Nyugtalankodnak ugyanakkor a piacok a várható választási eredmény miatt, mivel elképzelhető, hogy a Fine Gael és a Munkáspárt újratárgyalná az EU-tól és a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) kapott segélyhitel feltételeit, illetve az is, hogy átütemezné az ír pénzintézetek kinnlevőségeinek törlesztését.

A voksolás a Brian Cowen miniszterelnök által vezetett kabinettel szembeni elégedetlenség kifejezése lesz. Az elmúlt három év gazdasági kudarca azért különösen fájdalmas a lakosság számára, mert Írország válság előtti teljesítménye kisebbfajta gazdasági csodának számított az EU-ban. A szigetországnak kevesebb mint húsz év alatt sikerült az unió egyik legszegényebb országából versenyképes exportgazdasággá válnia.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.