BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

MNB: 4,7 százalékos volt a hiány

Az államháztartás hiánya - nettó finanszírozási igénye - a bruttó hazai termék, a GDP 4,7 százalékát, 1.277 milliárd forintot tett ki 2010-ben, míg a háztartások megtakarításai a GDP 4,5 százalékát, 1.238 milliárd forintot értek el - közölte a Magyar Nemzeti Bank szerdán a pénzügyi számlák előzetes adatai alapján. Az államháztartás névértéken számított bruttó konszolidált adóssága a GDP 80,1 százaléka volt 2010 végén.

Egyedül a negyedik negyedévben az államháztartás nettófinanszírozási igénye 208 milliárd forint, a negyedéves GDP 2,7 százaléka volt, amit jóval túllépett a lakosság 354 milliárd forintnyi, a GDP 4,6 százalékával felérő megtakarítása.

Samu János, a Concorde makrogazdasági elemzője a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss elemzésével kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy nem feltétlenül van korreláció a maastrichti hiánnyal. „Mindkettő más irányból közelíti meg a költségvetést, így nem mondható, hogy ennyi lesz az ESA-hiány (maastrichti)” – magyarázta a közgazdász.

„Az utolsó két negyedévben visszafogott volt, és erőteljesen csökkent a finanszírozási igény, mely köszönhető a magas adóbevételeknek is” – mondta Samu János a Világgazdaság Online-nak.

A szezonálisan kiigazított adatok alapján 4 százalék közelébe csökkent a hiány, mely markáns mérséklődés az előző negyedévekhez képest – hívta fel a figyelmet a közgazdász.

Mint ismert, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedd este közölte: valószínűleg nem teljesül a 3,8 százalékos 2010-es költségvetési deficit, mert az önkormányzatok hiánya meghaladja a várakozásokat az NGM szerint. A szerdai MNB elemzés egybecseng a minisztérium által közölt adatokkal, 4 százalék körüli hiánnyal zárhatjuk az évet – tette hozzá Samu János.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.