BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nyugdíjkassza: még mindig hiány

Többet költünk időskori ellátásokra, mint régiós versenytársaink

Magyarországon a nyugdíjakat és egyéb szociális jellegű kiadásokat érintő, tartós hatású intézkedések következtében 2009–10-től a többi visegrádi országgal szemben megfigyelhető különbség fokozatosan csökken – áll a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tegnap közzétett tanulmányában, amely megállapítja: hazánk még így is többet költ nyugdíjakra, szociális ellátásokra, családtámogatásra és munkanélküli-ellátásokra, mint Csehország, Lengyelország vagy Szlovákia.

Az elemzés tehát elismeri, hogy 2009 óta előremutató lépéseket tettek a korábbi kormányok is ezen a területen, ugyanakkor – helyesen – leszögezi: további kiigazításra van szükség, hiszen csak a Nyugdíjbiztosítási Alap hiánya 800 milliárd forintra rúgott volna a 2010. őszi kormányzati döntések nélkül. Az pedig, hogy az idén nem mutat majd deficitet a kassza, kizárólag a magánnyugdíjpénztárakból érkező vagyonnak köszönhető, e nélkül még a járulékok átirányításával is 434 milliárd lenne a mínusz.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.