BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Oszkó: Előbb-utóbb kiderül az igazság

Kommunikációs eszközökkel egy időre sikerült láthatatlanná tenni az Orbán-kormány első akciótervének hibáit és egyszerre megnyugtatni a piacokat és a lakosságot, de fennáll a veszélye annak, hogy kiderül az igazság – mondta a Magyar Hírlapnak Oszkó Pé

A pusztán kommunikációs eszközökkel dolgozó kormányzásnak mindig az a veszélye, hogy előbb-utóbb kiderül az igazság, tehát az érdemi intézkedésekhez legfeljebb csak időt lehet vele nyerni, de annál nehezebb lesz később a szükséges lépéseket megtenni. Az eddigi gazdaságpolitikai intézkedések csak halogatásra, átmeneti időnyerésre voltak jók – szögezte le a volt pénzügyminiszter a Magyar Hírlapnak adott interjújában.

Oszkó Péter szerint az igazi kérdés, hogy február végére összeáll-e az az Orbán-csomag, ami akár fájdalmas, politikailag olykor nehéz, de mégis hasznos, tartós egyensúlyt és növekvő versenyképességet biztosító intézkedésekkel tereli vissza az országot arra a felzárkózási pályára, amelyről tavaly májusban letért.

A 250 milliárd forintos tartalék létrehozásáról elmondta: a magánnyugdíjpénztárak államosításából származó bevétel 2011-re óriási többletet eredményez. Tehát nem pontosan érthető, hogy éppen ebben az évben mire szolgálhat ilyen mértékű tartalék.

Oszkó Péter a Világgazdaságban leszögezte: eddig nem jeleskedett a kormány abban, hogy intézkedéseiért vállalja a felelősséget, de a 2011-es költségvetési év kezdetével az elődökre mutogatásnak vége. A 2010-es számok pedig minden ellenkező állítással szemben éppen azt bizonyították, hogy elegendő lett volna a korábbi kormány gazdaságpolitikáját folytatni, meg lehetett volna spórolni a különadókat és a magánnyugdíjpénztári rendszer felszámolási kísérletét, ahogy az a későbbi számokból igen pontosan levezethető.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.