BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Fitch nagyot rúgott Portugáliába

A Fitch leminősítette Portugáliát, azonban még így is befektetésre ajánlott az ország.

A Fitch Ratings 2 fokozattal minősítette le Portugáliát „A+”-ról „A-”-ra. A hitelminősítő negatív kilátást tűzött a besorolás margójára, vagyis a további leminősítés kockázatával kell szembenéznie Portugáliának.

A Fitch a belpolitikai eseményekkel indokolta a leminősítést, vagyis azzal, hogy nem szavazták meg a megszorításokat, és a kormányfő ennek következtében lemondott. A reformprogram hitelessége gyengült a fejlemények hatására – szól az indoklás.

Portugália rövid lejáratú adósságát „F1”-ről „F2”-re minősítette le a Fitch. A hitelminsítő szerint jelentősen emelkedett annak esélye, hogy Portugália nemzetközi hitelcsomagra szorul.

A portugál költségvetési terv igen bátor csomag, amelyet mindenképpen meg kell lépni – hangsúlyozta Angela Merkel az uniós csúcs előtt. A német kancellár szerint a dél-európai állam pártjainak meg kell egyezniük a kiadáscsökkentésről. Portugália vélhetően 80 milliárd eurót kér majd az IMF-től és az EU-tól.

A Wall Street Journalnak nyilatkozó politikus szerint Portugália hozzávetőleg 80 milliárd euró kölcsönt fog kérni a Nemzetközi Valutaalaptól és az Európai Uniótól. Ez szerinte még változhat, de a mostani EU csúcson kétségtelenül erről folyik a vita.

Az európai pénzügyminiszterek tanácsának, az Eurogroupnak az elnöke Jean-Claude Juncker úgy véli, ha Portugália mentőcsomagot igényel, annak mértéke 75-80 milliárd euróra is rúghat. A Bloomberg által megkérdezett, a szervezetekhez közel álló pénzügyi szakemberek ennél csekélyebb, 70 milliárd eurós csomagra számítanak. A Royal Bank of Scotland Group Plc elemzői viszont 80 milliárd euróval számolnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.