BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A vészmadárnak igaza lett: Hatalmas bajban Japán

A legrosszabb dolog, ami történhetett Japánnal - mondta Nouriel Roubini, a világgazdasági válságot előre látó professzor a földrengés után. Azt is kiemelte, hogy a bizalomra is hatást fog gyakorolni a katasztrófa.

Nouriel Roubni, aki megjósolta a világgazdasági válságot azt mondta múlt pénteken, hogy a földrengés a „legrosszabb dolog” ami történhetett Japánban a „legrosszabbkor”. A költségvetési hiány eléri a GDP 10 százalékát a szigetországban – mondta a közgazdász a Bloombergnek.

Rövidtávon, ha van egy sokk, mint például ez, a gazdasági tevékenység visszaeséséhez vezet – mondta Roubini. Azonban kiemelte, hogy egy erőteljes költségvetési stimulussal a gazdaság felépülése helyreállhat.

A részvénypiacok szempontjából egyértelműen negatív a földrengés, mert vagyon semmisült meg – húzta alá a professzor. Emellett kiemelte, hogy a bizalomra is jelentős hatása lesz a történteknek.

A Japán tőzsde 11 százalékot esett, miután a félelem felfokozódott, hogy Japánnak egy nukleáris válsággal kell szembenéznie. A kockázatkerülés felerősödését jelzi, hogy a svájci frank erőre kapott.

Atomkatasztrófa Japánban: Radioaktív felhő Tokió felett

Tokióban készülődnek a radioaktív felhőre, ugyanis az éjszaka újabb robbanás történt a fukushimai atomerőmű kettes blokkjában, ezúttal azonban a reaktor is károsodott.

Ez volt a harmadik robbanás négy nap alatt. A négyes blokkban tűz ütött ki, a sugárzás az erőmű területen csaknem kétszerese az egészségre káros mértéknek, de Ibaraki prefektúra területén a normális mérték százszorosa a sugárzás - mondják a hatóságok.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.