BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az adózók ötöde járt csak jól családi adókedvezménnyel

A január havi fizetéseknél minden ötödik munkavállaló érvényesített családi kedvezményt, így közel 700 ezer család élvezi az új adózás előnyeit – áll a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményében. Magyarországon - az MTA adatai szerint - a 2008-as adatok szerint 4 millió 420 ezren adóztak a személyi jövedelemadó szerint, ehhez képest a minisztérium által közölt 700 ezer fő meglehetősen csekélynek tűnik.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint 2011. január elsejével életbe lépett az arányos, a családokat kiemelten támogató személyi jövedelemadózás rendszere, amely  - szakítva a korábbi gyakorlattal - átalakította, illetve jelentősen bővítette a gyermekes munkavállalók részére biztosított családi kedvezményt. A családi adózás bevezetését megelőzően a költségvetés évente közel 13 milliárd forint személyi jövedelemadó bevételről mondott le a gyermeket nevelők javára, amely kedvezményt akkoriban mindössze 110 ezer családban tudtak érvényesíteni.
 
„Az adóhatóság friss kimutatása szerint 2011. január hónapban már közel 700 ezer magánszemély vette igénybe a családi kedvezményt, és az állam mintegy 12 milliárd forintot hagyott a családoknál. Ez azt jelenti, hogy a foglalkoztatók által benyújtott január havi bevallásokban a közel 3,7 millió munkavállaló közül, minden ötödik ember már az első havi fizetésénél érvényesítette a családi kedvezményt. A kedvezményt igénybevevő gyermekes munkavállalóknak összességében 74 milliárd forint jövedelem után nem kellett adózniuk.  Háztartásokra vetítve ez azt jelenti, hogy a gyermeket nevelők jövedelméből családonként több mint 100 ezer forint kereset maradt érintetlen, azaz a családi kedvezmény hatására átlagosan mintegy 16 ezer forinttal nőtt az érintett családok jövedelme” – állítja az NGM.
 
Az eddigi tapasztalatok alapján várható, hogy év közben az igénybevevők száma még emelkedni fog. Az előzetes számítások szerint év végéig mintegy 150 milliárd forinttal marad több a családoknál, és akár 900 ezer munkát vállaló, gyermeket nevelő család fogja élvezni az új adózás előnyeit – áll a minisztérium közleményében.

A 2008-as adatok szerint – amelyet az MTA által fejlesztett Erőforrástérkép tett közzé - 4 millió 420 ezren adóznak a személyi jövedelemadó szabályai szerint. Mivel egy családban a gyermekekre csak egyik szülő érvényesítheti a családi adókedvezményt, a 700 ezer család, 700 adózót takar, amely az összes adózó alig 16 százaléka. De ha a minisztérium által közölt 3,7 millió adófizetői számot vesszük figyelembe, az arány akkor is éppenhogy súrola a 19 százalékot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.