BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elszámolták a munkanélküliséget - Visszavonta adatait a KSH

Visszavonta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a reggel közölt a "Foglalkoztatottság és munkanélküliség, 2010. december-2011. február" című gyorstájékoztatót - tette közzé a statisztikai hivatal kedden délután a honlapján.

A rövid közlés szerint a teljeskörűsítéshez használt népesség-előreszámító modell hibás futása miatt volt szükség az időleges visszavonásra. A gyorstájékoztatót a javított adatokkal március 30-án újból megjelenteti a KSH.

A KSH 1996 óta ad ki gyorstájékoztatókat, azóta még csak hasonló informatikai probléma sem fordult elő - írja az Index. A hibát az okozta, hogy rossz népességszámot használtak az adatok úgynevezett teljeskörűsítéséhez (a KSH mintavétel alapján készíti a foglalkoztatási és munkanélküliségi statisztikákat).

"Azért nem vettük korábban észre az eltérést, mert a foglalkoztatottsági és munkanélküliségi adatok beleillettek a trendbe" – mondta Janák Katalin, a KSH főosztályvezetője; csak délelőtt kezdtek el számolni, hogy az aktívak és inaktívak száma együtt túl magas. Valószínű, hogy a korrekció után nem a munkanélküliségi ráta, hanem az abszolút értékek, a foglalkoztatottak és a munkanélküliek száma fog változni; várhatóan az előbbi módosul a leglátványosabban, mert az a legnagyobb érték.

Tavaly december és 2011 február közötti időszakban a 15–74 éves foglalkoztatottak létszáma 3 millió 762 ezer fő volt, ami 1,0 százalékkal több az előző év azonos időszakinál. A munkanélküliek száma az egy évvel korábbihoz képest 2,2 százalékkal, 489 ezer főre nőtt, 11,5 százalékos munkanélküliségi rátát eredményezve – írta a KSH a most visszavont gyorsjelentésében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.