BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kanada újabb pénzügyi válságra figyelmeztet

A kanadai pénzügyi szervezeteket felügyelő hivatal szerint újabb pénzügyi válság felé halad a világgazdaság, s a pénzügyi szolgáltatókat felügyelő intézmények felelőssége, hogy megakadályozzák ezt.

Olyan, mintha már láttam volna ezt a filmet, de ezúttal valami mást várunk – mondta Ted Price helyettes-felügyelő. A kanadai Pénzügyi Szolgáltatók Felügyeletének Hivatala (OSFI) szerint a világ bankjai rendkívül kockázatos lépéseket tesznek. A válság után ismét jelentős profitra tettek szerint, s ismét hajlandóak túlságosan nagy kockázatú eszközökbe fektetni, amelyek jelentős megtérüléssel kecsegtetnek.

A következő lépésként a befektetések nem hozzák a várt megtérülést, így a bankok befektetési hajlandósága csökken, s már csak egy lépésre hozva a világgazdaságot egy következő pénzügyi válsághoz.

A kanadai intézet azután figyelmeztetett egy lehetséges krízisre, hogy a Nemzetközi Pénzügyek Intézete (IIF) egyre többször hívta fel a G20-as országok vezetőinek figyelmét arra, hogy szorítsanak monetáris politikájukon, hozzanak szigorúbb szabályokat a bankok tőkét és likviditást érintő szabályozásán, amellyel elkerülhető a 2008-as válságban tapasztalt bedőlések.

Rick Waugh, az IIF elnökhelyettese szerint ugyanakkor hiba lenne azt hinni, hogy csupán szabályozással elkerülhető a válság. „Lehet egy országnak a világ legstabilabb bankrandszere, ha nincsen gazdasági növekedés, s nem teremtődnek újabb munkahelyek. Meg kell találni az egyensúlyt. Nem használhatunk kalapácsot, ha a véső nem megfelelő” – fogalmazott.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.