BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nógrádban fizetik a legkevesebb adót

Nógrád megye az ország adóbevételének 0,6 százalékát adja, ez országosan a legkevesebb - mondta a megyei adóigazgatóság vezetője kedden sajtótájékoztatón Salgótarjánban.

Nógrádban 2010-ben 41,148 milliárd forint folyt be a kiemelt adóbevételekből, a térség ezzel az észak-magyarországi régióban is lemarad, Borsod-Abaúj-Zemplén megye hasonló adata 174,4, míg Heves megyéé 136,8 milliárd forint.

Nagyfalusi Sándor, a Nógrád Megyei Adóigazgatóság vezetője kifejtette: a megyében ugyan a legkisebb az adótömeg, de a 41 milliárd forint teljes egészében képes fedezni az elkülönített állami pénzalapok támogatási keretösszegét, ebbe a körbe tartozik például a bérgarancia alap.

A 2010. évi ellenőrzési tapasztalatokról Nagyfalusi Sándor és Csehné Telek Klára ellenőrzési igazgatóhelyettes elmondta: összesen 4.552 ellenőrzést folytattak le, és 3,2 milliárd forint nettó adókülönbözetet állapítottak meg a revizorok, a kiszabott szankciók összege 2,3 milliárd forintot tett ki.

Az ellenőrzések eredményességéhez hozzájárult a kiválasztási, kockázatelemzési munka. Figyelik az adózói életutat és az adózók környezetét, kapcsolati hálózatát is. Kiemelt figyelmet fordítottak - és ez így lesz 2011-ben is - a többszörösen székhelyet vagy tulajdonost váltó, az azonos székhellyel illetve tulajdonosi körrel rendelkező, a bevallást elmulasztó, valamint a több éven át veszteségesen működő vállalkozások ellenőrzésére.

Az ellenőrzések sok esetben zárulnak adószám-felfüggesztéssel, vagy nagy összegű adókülönbözet megállapításával, a pénz azonban jellemzően nem szedhető be, mert a tulajdonosok eladják, felszámolják a társaságot, és a kötelezettségek rendezése helyett új céget alapítanak. Ilyen esetekben az észak-magyarországi régióban mintegy 370 büntető feljelentést kezdeményezett tavaly az adóhatóság, a kárérték megközelíti a 10 milliárd forintot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.