BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Olajipari extraadóval foltozzák a büdzsét a britek

Nagy-Britanniában munkahelyek tízezrei szűnhetnek meg annak következtében, hogy az Északi-tengeren olajtermelést folytató vállatokra új adót vetnek ki.

A 3,3 milliárd fontra rúgó pótlólagos adóemelést George Osborne pénzügyminiszter jelentette be második költségvetési expozéjában. Osborne jelezte, hogy "héjaként" fogja figyelemmel kísérni a fűtőanyagok árainak alakulását, annak biztosítására, hogy az olajadót ne hárítsák át a gépkocsivezetőkre. Szerinte "gazdaságilag értelmes", hogy a pénzt újraelosztják és a magas olajárakon profitáló cégektől a családoknak juttatják. A kabinet plusz 2 milliárd dollárnyi adóbevételt vár az intézkedéstől. A miniszter jelezte, hogy ha az olajárak csökkennek, az extra adó mértékét is mérséklik.

Ugyanakkor az Oil and Gas UK ipari kereskedelmi szövetség szerint az adóemelés nyomán munkahelyek szűnhetnek meg, csökken a termelés, ami azt jelenti, hogy az Egyesült Királyság végső soron az olajimport növelésére kényszerül. Ráadásul a szervezet vezetője attól tart, hogy a váratlan adóbevezetés miatt a brit területre készülő olajbefektetők elbizonytalanodnak, így az Egyesült Királyság globális olajpiaci vezető szerepéről kialakult kép veszélybe kerülhet. Az Oil and Gas UK tízezres nagyságrendre teszi az intézkedések kapcsán bizonytalanná váló munkahelyek számát.

Ugyanakkor a pénzügyminisztérium nem tart attól, hogy az adó hatására akár a befektetések, akár az olajipari munkahelyek száma csökkenne. A tárca illetékese a BBC-nek úgy nyilatkozott: a hordónkénti adózás utáni olajprofit még így is magasabb lesz a következő öt évben, mint az előző ötben.

Egyidejűleg a Moody’s hitelminősítő intézet figyelmeztetett, hogy veszélybe kerülhet Nagy-Britannia AAA adósságbesorolása, a gazdasági növekedés lassulása nagyobb mértékű a prognosztizáltnál. A szervezet egyúttal attól tart, hogy a helyzetre reagálva a kormány visszafogja deficitcsökkentési tervét. London számára kulcsfontosságú a legmagasabb, AAA besorolás megtartása, hiszen a leminősítés emelné a finanszírozási költségeket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.