BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rokkantnyugdíjasok: álláslehetőségre lenne szükség

Heves megyében tavaly 30 034-en részesültek rokkantsági nyugdíjban, ebből 15 012 nem töltötte be az öregségi nyugdíjkorhatárát. Az elmúlt öt év alatt a megyében mintegy hét százalékkal csökkent a támogatásban részesülők száma, míg a korhatár alattiak esetében a mérséklődés körülbelül 16 százalékos.

Rokkantsági nyugdíj azt illeti meg, akinek az egészségkárosodása 79 százalékot meghaladó, vagy 50–79 százalékos és képzettségének megfelelő munkakör betöltésére rehabilitáció nélkül nem alkalmas, de a rehabilitációs szakértői szerv állásfoglalása alapján rehabilitációja nem javasolt. Továbbá az, aki az életkorához megállapított szolgálati időt megszerezte, illetve rendszeresen nem dolgozik, vagy keresete legalább 30 százalékkal kevesebb a megrokkanás előttinél, táppénzben nem részesül – mondta a heol.hu-nak dr. Takács Mártától, a Heves Megyei Kormányhivatal Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság vezetőjétől.

Hozzátette: rokkantsági nyugdíjat a Heves Megyei Kormányhivatal Nyugdíjbiztosítási Igazgatóságánál lehet igényelni az erre rendszeresített igénybejelentő nyomtatványok kitöltésével és benyújtásával. Az igénybejelentés az ügyfélkapun keresztül elektronikus úton is benyújtható.

Jó példa az egri Maklári úti szolgáltatóház

Nincs annyi munkahely, hogy alkalmazni lehessen a megváltozott munkaképességűeket. A rokkantsági nyugdíjrendszerbe már most is nehezebb a bejutás, egyre többen kiszorulnak belőle – mondta el Madarász János, a Mozgássérültek Heves Megyei Egyesületének alelnöke. – Bevezették a hároméves rehabilitációs járadékot, ami szolgálati időnek minősül, és az a célja, hogy minél hamarabb visszataláljon az illető a nyílt munkaerőpiacra. Heves megyében kevés ember tudna visszamenni dolgozni, ennek az oka, hogy nem találnak olyan munkakört, amiben munkát végezhetnének. Persze vannak olyanok is, akik nem akarnak dolgozni. Nem így van például a Maklári úton lévő épületben, a Megváltozott Munkaképességűek Szolgáltatóházában, ahol az emberek szívesen dolgoznak. Az intézményben nyomdaipari és könyvkötészeti termékeket állítanak elő, de van varroda és kulcsmásolás is.

Az Agria Humán Kft. 1993-ban jött létre, amely száz százalékban önkormányzati társaság a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására. A megyében a hetedik legnagyobb létszámú cég kezdetben harminc dolgozót, de volt olyan időszak, amikor majdnem kilencszáz embert foglalkoztatott. Nyolc telephelyük van: intézmények takarítása, Bosch összeszerelő-üzem, varroda, javítórészleg a lakosság részére, nyomda, valamint a két legnagyobb létszámot foglalkoztató papírüzem és a szelektívhulladék-válogató telephely.

A társulatunknál 470 főből 430 megváltozott munkaképességű, gerinc- és ízületi bántalmaik vannak, szív- és érrendszeri betegségben szenvednek, süketnémák. Úgy gondolom, ahhoz, hogy a rokkantnyugdíjasok munkába tudjanak állni, álláslehetőségre van szükség – mondta Holló István ügyvezető.

Hozzátette: a legtöbb munkahelyen nincsenek meg az ehhez szükséges feltételek, és nem is készültek fel a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására. A cégeknek nincs tapasztalatuk, hogy hogyan kell foglalkozni a megváltozott munkaképességűekkel, illetve nem tudják beilleszteni a munkahely szervezeti rendjébe, és emiatt ez többletköltséget okoz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.