BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bíróság elé idézik Izlandot a britek és a hollandok

Miután az izlandi lakosok leszavazták a bankrendszer összeomlása miatt elveszített összegek visszafizetését, a két kárvallott, Nagy-Britannia és Hollandia is bepereli az államot.

Nagyon csalódott vagyok, amiért az Icesave takarékbank összeomlásával kapcsolatos egyezséget nem fogadták el. Ez nem jó Izlandnak, nem jó Hollandiának sem" - hangoztatta Jan Keesde Jager holland pénzügyminiszter azzal kapcsolatban, hogy az Izlandon tartott népszavazáson a voksolók többsége elvetette az adósságtörlesztési tervet. "A tárgyalások ideje lejárt. Izland továbbra is köteles visszafizetni. A kérdés most már a bíróságokra tartozik" – szögezte le a holland pénzügyminiszter az AFP jelentése szerint.

Nagy-Britannia és Hollandia kormánya az Icesave összeomlása után a brit és a holland betétesek pénzéből nyújtott segítséget az országnak, amit most visszakövetel. A két ország 4 milliárd eurót igyekszik visszaszerezni, egyelőre hiába.

Johanna Sigurdadottir izlandi miniszterelnök a népszavazás után kijelentette: az eredmény azt jelzi, hogy az ország két részre szakadt. A voksolás már csak azért is zavarba hozta a reykjaviki kormányt, mert az izraeli parlament korábban 70 százalékos többséggel jóváhagyta a törlesztési tervet. 

A kormány egyébként továbbra is állítja, hogy a tartozásának 90 százalékát visszafizetheti, a népszavazás eredménye ellenére."Az izlandi államnak nincs semmiféle problémája a törlesztéssel az Icesave bank összeomlása nyomán" - hangoztatta Steingrimur Sigfusson pénzügyminiszter. "Az izlandi tartalékok bőven elégendőek ahhoz, hogy fedezetet nyújtsanak a következő években valamennyi kifizetéshez"- tette hozzá.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.