BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Commerzbank: Túl optimista a piac Magyarországgal szemben

A Commerzbank hétfőn Londonban kiadott elemzése kiemeli, hogy bár "Magyarország adósságproblémái nem tűntek el", és a tavalyi hiányadatot is emelni kellett, a befektetők mégis erőteljesen túljegyezték a minapi dollárkötvényt, amelyet "váratlanul alacsony hozammal" sikerült kibocsátani.

A Commerzbank londoni felzárkózó piaci elemzői szerint olyan tényezők, mint a jegybanki kamatszigorítás és a kötvényből eredő egyszeri bevételek - amelyek egy hét alatt 6,4 százalékkal emelték a magyar devizatartalékokat -, magyarázhatják a forint erősödését, ám az egyéb befektetési kategóriák - mint például a kamatemelésre általában rosszul reagáló részvénypiac - mozgása szélesebb alapú hangulatjavulásra vall. A ház kiemeli, hogy a BUX árfolyammutató az idén csaknem 15 százalékot emelkedett, miközben a forint 5,2 százalékkal erősödött az euróval szemben.

A Commerzbank szerint a magyar gazdasággal kapcsolatos jelenlegi derűlátás fő vezérlője a magyar makrogazdasági teljesítmény ciklikus konvergenciája. Az államháztartási helyzet a legjobbak közé tartozik térségben, és a költségvetési terv alapján olyan mértékű közadósság-csökkenés várható, hogy a magyar kormányfő - lengyel mintára - a GDP-arányos közadósság-ráta felső határának 50-55 százalékos alkotmányos rögzítését fontolgatja.

A Commerzbank londoni elemzői szerint azonban mindezekkel együtt is kételyek ébredhetnek a befektetőkben. Ennek lehetséges okai közé sorolja a ház, hogy várhatóan jelentősen csökken a külkereskedelmi többlet, ahogy a magyar gazdaságban érvényesülő negatív kibocsátási rés elkezd érzékelhetően szűkülni. Emellett az adósságtörlesztési menterend - jóllehet jelenleg nem túl kemény - 2012-től ismét erőteljesebbé válik, különösen az IMF/EU-csomag törlesztésének kezdetével.

A Commerzbank szerint mindezek alapján arra a kérdésre, hogy túlzott-e a magyar gazdasággal kapcsolatos piaci derűlátás, "a mi következtetésünk az, hogy igen ... de azt mi sem várjuk, hogy a hangulat visszasüllyedjen a tavalyi szintekre".

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.