BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fájdalmas lesz a portugál mentőcsomag

Várhatóan soha nem látott mértékű megszorításokat kell végrehajtania Portugáliának azután, hogy eldőlt: az ország az Európai Unióhoz és a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) fordul segítségért az államcsőd elkerülése érdekében.

A becslések szerint 80 milliárd eurós mentőcsomag feltétele ugyanis, hogy az ország – közösen meghatározandó strukturális reformok, takarékossági intézkedések révén – az elvárt szintre csökkentse államháztartási hiányát, és fenntartható pályára állítsa a gazdaságot. A megszorításokkal valószínűleg tovább nőnek a lakosságra nehezedő terhek, és időlegesen csökkenhet az életszínvonal is.

Az új intézkedéscsomag május közepére állhat össze, a hitel első részletét május végén vagy június elején utalhatják át Portugáliának. Addig az ország teljesíteni tudja pénzügyi kötelezettségeit – mondta az uniós pénzügyminiszterek hétvégén zárult gödöllői ülésén Teixeira dos Santos portugál pénzügyminiszter. Az EU szerint attól nem kell tartani, hogy Spanyolország is hasonló sorsra jut.

Az még kérdéses, hogy az EU és az IMF milyen kamatszinten nyújtja majd a mentőcsomagot. A korábban szintén külső segítségre szorult két eurózóna-tagállam közül Görögországnak már sikerült kiharcolnia egy kamatcsökkentést Brüsszelben, Írország még alkudozik.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.