BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Összejöhet a kormány terve a gazdasági növekedéssel

Az ipari termelés alakulása bizakodásra ad okot, és megerősíti a kormány által várt gazdasági növekedési ütem teljesülésének esélyét.

A KSH által csütörtökön közölt részletes ipari termelési adatok nagy meglepetést nem okoztak, a fő számok megegyezetek az előzetes adatokkal. Az ipari termelés volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva 2011 februárjában 14,3 százalékkal nőtt, a munkanaphatástól megtisztított és a kiigazítatlan index szerint is. A termelés az év első két hónapjában 13,8 százalékkal magasabb volt, mint 2010 azonos időszakában. A szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított februári ipari termelés januárhoz képest 0,9 százalékkal emelkedett.

Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője a feldolgozóipari ágazatok új rendeléseinek több mint 28 százalékos éves bővülésére hívta fel a figyelmet. Az adat azt vetíti előre, hogy az ipari termelés növekedése továbbra is robusztus marad, még ha lassul is a második félévben a bázishatások miatt. Az év egészében az elemző 10 százalék körüli növekedésre lát reális esélyt.

Különösen kedvezőnek nevezte Suppan Gergely, hogy 13 ipari alágból 12-ben növekedést mért a KSH, ami az élénkülés szélesedését jelzi, és bizakodásra ad okot, hogy a textilipar is kezd magához térni.

A magyar termelés számára meghatározó német konjunktúra ugyan kissé megtorpant, de a növekedés nem állt meg. Kifejezetten jól alakulnak a német autóipari értékesítések, és bár a japán katasztrófa miatt lehetnek beszállítói problémák, de az értékesítések dinamikája továbbra is fennmarad.

Ugyancsak a megrendelések kedvező alakulását és a kimagasló exportteljesítményt emelte ki Tóth Gergely, a Buda-Cash Brókerház elemzője is.

A februári részletek alapján úgy vélte, hogy a belföldi értékesítés is bővülésnek indult, ami a GDP növekedésének egészségesebb szerkezetét jelzi, és növeli a kormány által kitűzött 3 százalékos, idei gazdasági bővülés esélyét. A csütörtökön közölt adatok bizakodásra adnak okot és Tóth Gergely szerint azt is bizonyítják, hogy a decemberi visszaesés csak egy egyszeri, rendkívüli kiesés volt a trendből, az ipari növekedés azonban töretlen.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.