BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rekordot döntötgetnek a mai makrogazdasági adatok

Csúcsokat döntögetnek a pénteken napvilágot látott nemzetközi adatok: Csehországban 2005 óta a legnagyobb mértékben emelkedtek az ipari termelői árak. Kínában és Indiában a vártnál nagyobb inflációs adatok fordították mínuszba a pénzpiacokat.

A cseh ipari termelői árak márciusban 6,3 százalékkal emelkedtek, éves rátán, miután februárban az emelkedés 5,4 százalékos volt - derült ki a cseh statisztikai hivatal jelentéséből.  A márciusi emelkedés a leggyorsabb volt 2005 óta.

Havi összehasonlításban az ipari termelői árak márciusban 1százalékkal nőttek, ami gyorsabb ütem volt a februárban feljegyzett 0,5 százalékos növekedésnél. Ugyanakkor a statisztikai hivatal azt is jelentette, hogy a cseh exportárak februárban 0,2 százalékkal mérséklődtek, havi rátán. A januári csökkenés 1,1 százalékos volt. Ugyanakkor az importárak változatlanok voltak, miután az előző hónapban 0,4 százalékkal mérséklődtek.

Éves összehasonlításban Ausztriában is 2008 októbere óta a legmagasabb inflációs rátáról számolt be a Statistik Austria. A fogyasztói árindex a januári 2,4-ről, és a februári 3,0-ről 3,1 százalékra emelkedett márciusban. A hivatal szerint a pénzromlás üteme az üzemanyag áremelkedéssel magyarázható.

Indiában az inflációs ráta döntött rekordokat: februárban 8,9 százalékra emelkedett, amelyet elsősorban az üzemanyag és az ipari termelési árak hajtottak. A hét elején a Nemzetközi Valutaalap (IMF) arra figyelmeztetett, hogy az ázsiai gazdaságok további gazdasági növekedését jelentős inflációs hatások kísérhetik.

Az indiai jegybank 2010 márciusa óta nyolcszor emelt kamatot. Az irányadó kamatláb jelenleg 6,75 százalék. Az elemzők szerint ugyanakkor nem várható további emelés.

Az ázsiai piacok esésnek indultak azután, hogy Kínában a vártnál gyorsabb gazdasági növekedés (2011 első negyedévében a 9,5 százalékos konszenzus helyett 9,7 százalékos volt a GDP bővülés) és a vártnál szintén magasabb inflációs adat (a fogyasztói árindex 2008 óta a leggyorsabb ütemben, a várt 5,2 százalék helyett 5,4 százalékkal bővült márciusban) miatt a befektetők további kínai monetáris szigorítástól tartanak. A People''s Bank of China akár már a mai napon megemelheti a kötelező tartalékrátát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.