BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Suppan: Nem a kormányon múlt, hogy elszállt a hiány

A költségvetési hiány a 3,8 százalékos előirányzathoz képest a GDP 4,3 százalékán alakult. Az önkormányzatok miatt lett magasabb a hiány, miközben sokat tettek azért, hogy leszorítsák a deficitet, és egyes törvényi kötelezettségeiknek sem tudnak eleget tenni - vélekedett Suppan Gergely, a TakarékBank közgazdásza.

A tavalyi költségvetési hiány a GDP 4,3 százalékában teljesült az Európai Unió módszertana szerinti számítás alapján – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Suppan Gergely, a TakarékBank közgazdásza úgy vélekedett, „hetek óta keringett, hogy nagyobb lesz a költségvetési hiány” a tervezett 3,8 százalékos deficitcélnál. Így nem indokolt, hogy a forint árfolyamára hatást gyakoroljon – tette hozzá. Az eurót 266, a svájci fraknot 204 forint alatt jegyzik.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

„Nem a kormányon múlt”, hogy magasabb lett a deficit, a „központi költségvetés 10 milliárd forinttal jobban is teljesített, mint az előirányzat” – mondta Suppan Gergely a Világgazdaság Online-nak.

Ahogyan a kormány is jelezte korábban, az „önkormányzatok miatt szállt el a hiány, és ebben minimális a kormány felelőssége” – vélekedett. „Ezzel nem a kormány megítélését rontotta a magasabb hiány” – tette hozzá.

A problémát az iparűzési adó és egyéb adóbevételek csökkenése okozta, amely nem az önkormányzatok hibája, hanem leginkább a válság hatása – monda Suppan Gergely.

A kiadási oldalt pedig annyira leszorították, hogy egyes „kötelező feladatokat” sem tudtak ellátni – nyilatkozta a közgazdász. „Miközben a törvényi kötelezettségeiket el kell látniuk, és a központi költségvetésből is egyre kevesebb pénzt kapnak” – magyarázta Suppan.

Az idei évet nem lehet összehasonlítani a tavalyi évvel, mert olyan „rendkívül egyszerű tételek befolyásolják”, mint például a magán-nyugdíjpénztári vagyon átadása.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.