BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Zűrös olajpénzek - Sam bácsi Merkelt is irányítja

A Handelsblatt értesülései szerint Angela Merkel kancellár közbelépett azért, hogy megakadályozza, hogy India a Bundesbankon keresztül csatornázza Iránba az olajpénzeket.

A német üzleti lap úgy tudja, hogy India amerikai és izraeli nyomásra igyekszik csökkenteni közvetlen üzleti kapcsolatait Iránnal. Ennek részeként az országból származó olajért a német jegybankon keresztül fizetne. Az évi mintegy 9 milliárd eurót India a Bundesbanknak utalná, az pedig a hamburgi központú Európai-iráni Kereskedelmi Banknak (EIH) küldené a pénzt. A német kormány hivatalosan azt közölte, hogy nem akadályozhatja meg a tranzakciót, mivel az EIH-ra nem vonatkoznak az Irán ellen hozott szankciók, hiszen nem vett részt az ország vitatott atomprogramjának finanszírozásában.

A The New York Times szerint Washingtont aggasztotta a helyzet és a megfogalmazás szerint minden szövetségest bevet azért, hogy elszigetelje az iráni bankot. A Handelsblattnak nyilatkozó magas rangú német illetékesek úgy tudják, hogy Merkel már meg is tette a szükséges lépéseket: az eddig Indiának leszállított olaj után járó pénzt még átutalják, de újabb tranzakcióra nem kerül sor – írja az Economic Times.


A német ipar értetlenül reagált a szövetségi kormány beavatkozására. A Handelsblatt szerint az indiaiak átutalásainak csak egy része irányult Teherán felé, a többi a német cégek iráni kereskedelmi partnereivel szemben felhalmozott követeléseknek tette eleget. A lapnak nyilatkozó cégvezető úgy véli, Merkel intézkedése azt jelenti, hogy a német cégek százmilliós nagyságrendű számlái maradnak kifizetetlenek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.