BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A csőd felé araszolnak az eurózóna országai

Görögország helyzete egyre kilátástalanabb, és a múlt hét végén újabb európai ország került a piac célkeresztjébe. A nemzetközi hitelminősítők folyamatosan rontják az országok adósságának besorolását, amely tovább nehezíti a kilábalást. A kedvezőtlenné váló hangulatban a forint és a hazai tőzsde is az esés felé vette az irányt-

A Standard & Poor’s, a világ legnagyobb hitelminősítő intézete negatív kilátást tűzött Olaszország adósbesorolásának margójára pénteken, és egyre biztosabb, hogy az európai adósságválsággal leginkább küzdő Görögország adósságának átütemezésére kényszerülhet.

Olaszország adósbesorolása egyelőre „A+”, azonban a negatív kilátás közzététele után a 10 éves államkötvények hozama 9 bázisponttal emelkedett 4,87 százalékra, amely három hete a legmagasabb szint.

Az S&P az alacsony növekedési potenciállal és a magas adóssággal indokolta döntését. A görög költségvetési hiány 4,6 százalékon alakult a múlt évben, amely alacsonyabb mint Franciaország hiánya, és kevesebb mint fele Görögország deficitjének. Az adósság viszont a GDP-hez viszonyítva 120 százalékon áll, amely duplája az EU 60 százalékos limitjének – írja a Bloomberg. Az olasz gazdaság 0,1 százalékkal bővült az első negyedévben, és nem várható, hogy hamarosan visszatérne a válság előtti növekedési ütemre.

Néhány órával az S&P döntése előtt a Fitch Ratings egyszerre 3 fokozattal minősítette le Görögországot, így mélyen a befektetés sáv alatt áll az ország. Görögország adósságának besorolása ezzel „B+” szintre került, vagyis négy lépcsővel van a befektetésre ajánlott kategória alatt. A görög 10 éves államkötvények hozama 16,6 százalékon áll, amely rekordmagasságot jelent az eurózóna megalakulása óta.

„A görög média szerint az IMF felfüggesztette negyedéves felülvizsgálatát, amíg a déli ország nem áll elő újabb megszorításokkal és agresszívabb privatizációs tervvel, ami a hitel következő részletének csúszását okozhatja” – írják az MKB Bank elemzői, Lőke András és Kondrát Zsolt. Ez azért lenne kritikus, mert médiaértesülés szerint ennek hiányában Görögországnak július 18-án „elfogy a pénze” – mutatnak rá a közgazdászok.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) néhány hónappal ezelőtt tett közzé egy tanulmányt, amelyben megállapította: a nemzetközi hitelminősítők lépéseinek nem csak az adott országra van hatása, hanem más államok pénzügyi piacaira is átterjedhetnek a leminősítések. Az IMF szerint legnagyobb hatása az S&P, és a három nagy hitelminősítő közül – S&P, Moody’s, Fitch – legkisebb hatása a Fitch lépesinek van.

Az IMF szerint az S&P leminősítése más országok pénzügyi piacaiba is begyűrűzik, míg a Fitch leginkább a CDS-felárra gyakorolhat hatást. Ezzel az európai adósságválság tovább mélyülhet. A hitelfelvételek költsége egyre magasabbak, amely jelentős pluszterheket jelenthet Olaszországnak és Spanyolországnak is.

A Bloomberg május közepén közzétett elemzői konszenzusából pedig az derül ki, hogy az elemzők 85 százaléka szerint Görögországban elkerülhetetlen a csőd, Írország és Olaszország is 50 százalék feletti arányt kapott.

Piaci hatások

Az európai vezető tőzsdeindexek jelentős gyengülést mutatnak hétfő délelőtt. Az angol FTSE-100 1,6, a német DAX 1,8, a francia CAC-40 1,8 százalékot korrigált. A Stoxx Europe 600 1,4 százalékkal került lejjebb. A budapesti tőzsdét is megrázták a hírek: a BUX több mint 2 százalékot esett.

„Az eurónak a spanyol önkormányzati választások eredménye sem tett túl jót. Zepatero kormánypártja történelmi vereséget szenvedett, a választók így vágtak vissza a megszorító csomagokért. A spanyol szocialista kormánypárt a hétvégi vereség miatt lehetséges, hogy nem mutat majd hajlandóságot további szükséges megszorításkora, ez pedig nyugtalanítja a befektetőket” – véli Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza napi devizapiaci elemzésében.

Az euró rekordmélységbe került hétfőn a svájci frankkal szemben. Az új történelmi mélypont 1,2349-es szinten alakult, amelyre a múlt heti 1,2425-ös szintről esett az euró.  „A menedékdevizák erősödése, illetve a közös európai fizetőeszköz gyengélkedése ma reggel újabb történelmi mélypontra lökte az euró/svájci frank kurzust, mely 1,24 alatt ingadozik” – vélik az MKB elemzői.

A kedvezőtlenné váló környezetben a forint is a gyengülés irányába mozdult. Az eurót 270 forint felett jegyzik, a svájci frank ára közelít a 220-as szinthez. Újabb kedvezőtlen fejlemények hatására a hazai deviza tovább gyengülhet, a külső hatásra várhatóan a magyar eszközök sem ússzák meg az eurózónával kapcsolatos negatív fejleményeket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.