BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Demján: Magyarországon mindenki hitelből vacsorázott

A kormány egy csődben lévő országot vett át - mondta Demján Sándor a kormány egy évének értékelő konferenciáján. A magyar uniós elnökség ezért szerencsétlen időpontban érkezett, mégis professzionálisan

Magyarországon mindenki hitelből vacsorázott, mikor az Orbán-kormány átvette az országot elődeitől. Az ország kiszolgáltatott volt a külföldi részvényeseknek, tőkének.

A váslágkezelés a gazdaság egyes szereplőit súlyosan érintette, s külföld nem volt elnéző, Magyarországnak nem nézték el a magas költségvetési hiányt. De a kormány helyesen cselekedett, hogy a különadóval kezelte a helyzetet. A nagybankok is tisztában voltak vele, hogy elszállt volna a forintárfolyam, de ennek természetesen nem örül senki. Összességében azt a célt kell elérni, amit a kormány is kitűzött. A kormány válságkezelése sikeres volt.

Demján szerint azok az országok, ahol magas a társadalmi költség, azok az országok versenyképtelenek. Magyarország szerinte szegény ország, ez a szegénység pedig megöli a demokráciát. Szerinte ott, hol a vállalatoknak jól megy, ott magasak a bérek is, és biztosított a magas életszínvonal.

"Ha válság van, nem szabad növelni a társadalmi költséget. Bátor tettnek tekintem a reformokat, amelyeket a kormány tett. Ennek együtt kell járnia átszervezéssel" - tette hozzá.

Azzal azonban nem ért egyet, hogy a kormány maximalizálja a béreket, s így nincs teljesítmény, amely hasznot hoz. "Ha egy egyetemi tanár nem kapja meg a bért, amit Nyugat-Európában fizetnének meg, akkor el fog menni" Emlékeztetett arra, hogy régen a tanárok a felsőosztály tagjai voltak. Ugyanakkor hangsúlyozza, hogy az az ország, amely nem termel, nem tud haladni. Ezért fizikai munkásra van szükség, s a fizikai munkát meg kell becsülni. Kezdeményezte, hogy a szakmunkát végzőket is tüntessék ki, csakúgy, ahogy ahogy a szellemi tudást is elismerik.

Szerinte állami vállalatokat kell létrehozni, amely egyesíti a mezőgazdaságot. "Mivel éhezik Európa, ez nagyon fontos stratégia" - magyarázza. A vállalkozók szövetségének képviseletében elmondta, hogy a vasárnapi nyitvatartást ugyanúgy meg kell tartani, mert többet kell dolgozni. Mindemellett reméli, hogy a törvényi szabályozás nem hoz több munkaszüneti napot.

Ahhoz, hogy 3 százalékos növekedés legyen, hogy a kormány külföldi nagyvállalatokat hozzon Magyarországra. E tekintetben a kínai kapcsolatokat méltatta, csak Oroszország esetében lát problémát. De felhívta a figyelmet, hogy mindkettőre szükség van.

Demján Sándor bizalmatlanságnak minősítette a bérkommandót. Ha mindenhol teljesítették a bérajánlást - s egy felmérés sem bizonyította ennek ellenkezőjét -, szerinte a vállalkozóknak nem volt választásuk. A Fideszen kívül nem volt más kormányzásra alkalmas párt. A társadalmi egyeztetésre szükség van, s mint mondja, neki tetszik, hogy a kormány megszólítja a lakosságot. Mégis a civil szférát, az érdekképviseleteket is meg kell kérdezni. Írországot hozta fel példaként, ahol társadalmi szerződés van érvényben.

Szerinte jó irány az alkotmányban való államadósság-plafon rögzítése. Demján méltatta a kormányt azért, hogy elvetette az adó univerzálását, amelyet az unió képviselői vetettek fel. Úgy véli, ha nálunk euró lenne "örök cseléd" sorsra lenne ítélve az ország. Tőkeellátottsága ugyanis jóval alacsonyabb a nyugat-európai államoké.

Szerinte a magyar népnek el kell magyarázni mi a piacgazdaság.

Készültem egy beszéddel, de inkább a vitához kaptam kedvet – kezdte beszédét Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke. A kormányfő megköszönte a korábbi hozzászólók beszédét.

Szeretnénk, ha a kormány is precíziós műszerként lenne képes működni – reagált az Audi vezérének beszédére.

A vasárnapi nyitva tartás kapcsán kijelentette: szeretném, ha Magyarországon 5 napnyi munkából meg lehetne élni, de egyelőre nem lehet.

Az adórendszer átalakítása, amely mindannyiunk érdeke, nem állhat elő olyan helyzet, hogy elsősorban kétkezi munkások kevesebbet keressenek – jelentette ki. Ha a vállalkozók nem tartják be amit vállaltak a béremelésről, akkor nem tudom betartani vállaltam – mondta a béremelés kapcsán. „Be kell tartani, és a kormány nem nyugszik addig, amíg érvényt nem szerez adott szavának”

Tisztességes adórendszerhez még másfél évre van szükségünk – tette hozzá. Kérünk benneteket, hogy a bérekre vonatkozó megállapodásunkat tartsátok be – mondta Demján Sándornak.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.