BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Görögország az évszázad privatizációjára készül

Egy nagyobb átalakítás nem lehet opció, egy kisebb átütemezés azonban végső soron elképzelhető - mondta Jean-Claude Juncker, az eurózóna pénzügyminisztereit tömörítő tanács elnöke a görög hitelekkel kapcsolatban. Döntés egyelőre nem született, mivel Görögország az évszázad privatizációját hajtja előbb végre.

Mint ismeretes, az eurózóna döntéshozói hosszabb ideje tisztában vannak azzal, hogy Görögországnak újabb hitelekre van szüksége ahhoz, hogy lejáró adósságait vissza tudja fizetni, ám a szakemberek hetek óta rebesgetik, hogy ilyen vagy olyan formában átütemezésre is szükség lesz.

Ennek lehetőségét mindeddig kizárták az Unió pénzügyminiszterei, sőt maga Jean-Claude Trichet , az Európai Központi Bank elnöke is. Juncker nyilatkozata az első óvatos lépés, annak beismerése felé, hogy az eurózóna vezetői is hajlandóak támogatni a görög adósság átütemezését.

Ennek legvalószínűbb formája, hogy a görögöknek hitelező bankok "önkéntesen" felajánlják a visszafizetési határidő meghosszabbítását. A pontos dátumokról és időpontokról egyelőre nem esett szó. Az ülést követő sajtóeseményen ugyanis kiderült, hogy a görög kormányzat belement, hogy lefolytassa az eddigi legnagyobb privatizációt, összesen mintegy 50 milliárd euró értékben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.