BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Heves megyei óriástartozás - 20 ezer forint jut egy lakosra

Heves Megyei Önkormányzat számlavezető bankja 6,2 milliárd forintos hitelezői követelést jelentett be az önkormányzattal szemben folyó adósságrendezési eljárás során - közölte a megyegyűlés pénteki, Egerben megtartott ülésén az önkormányzat mellé kirendelt pénzügyi biztos. Ez a megye 311 ezer fős lakosságát tekintve fejenként csaknem 20 ezer forint.

Az eljárás lefolytatásával megbízott Mátraholding Zrt. még nem mérte fel, hogy mit tud befogadni a bank által benyújtott igényekből - közölte Sámoly György. A folyamat a társaság számára is új, hiszen hasonló eljárás alá még nem vontak megyei önkormányzatot Magyarországon - tette hozzá.

A pénzügyi biztos elmondta: az eljárás keretében az eljárás elrendelésétől számított 30 napban, vagyis június 18-ig kell elkészítenie az önkormányzatnak a válságköltségvetést, az ingatlan- és vagyonkatasztert, illetve a zárszámadást.

Az adósságrendezési eljárás ideje alatt - erre a törvény szerint 210 nap áll rendelkezésre - csak az önkormányzati törvényben megfogalmazott kötelező feladatokat finanszírozhat a megye - mondta Sámoly György.

A Heves Megyei Bíróság április 13-án rendelte el az adósságrendezési eljárást a megyei önkormányzat ellen a budapesti HVL Invest Kft. kezdeményezésére; a döntés április 18-án vált jogerőssé. A társaság azt követően kezdeményezte a bíróságnál az eljárást, hogy a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen 280 millió forint kifizetésére kötelezte a megyei önkormányzatot, de a megye nem fizetett.

Szabó Róbert, a megyegyűlés fideszes elnöke korában úgy nyilatkozott, hogy a megye korábbi szocialista vezetése okozta az önkormányzat eladósodását. Ennek a 12 éves korszaknak a lezárása ad okot az adósságrendezési eljárásra - mondta.

Nagy Imre, a megyegyűlés szocialista frakciójának elnöke az ülésen annak a gyanújának adott hangot, hogy az új fideszes vezetés szándékosan vitte csődbe a megyét. Ugyanis lemondott a fideszes többségű megyegyűlés az adósságrendezési eljárás elrendeléséről hozott döntés elleni fellebbezés jogáról, miközben már korábban felülvizsgálati eljárást kért a Legfelsőbb Bíróságtól az ítélőtáblának a 280 millió forintos követelés jogosságát megállapító határozatával szemben.

Úgy véli, hogy az eljárás veszélybe sodorja az egri kórház 5,5 milliárd forintos rekonstrukcióját és az egri vár csaknem kétmilliárd forint értékű turisztikai fejlesztését. Kétséges ugyanis, hogy ebben a helyzetben a megye rendelkezésére áll-e a beruházások megvalósításához szükséges önrész - mondta Nagy Imre.

A Heves Megyei Önkormányzat idei költségvetése mintegy 11,5 milliárd forint, ebből 6,5 milliárd használható fel működési feladatokra, a többi a fejlesztéseket szolgálja.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.