BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jósprofesszor: Isten nem segít, jöhet a csőd

Nouriel Roubini, a világgazdasági válságot előre látó professzor úgy látja, hogy az adósságok fenntarthatatlan szintre emelkedtek a PIIGS országok tekintetében, és az euró miatt számos eszközt nem tudnak alkalmazni a válság megoldásához.

A PIIGS (Portugália, Írország, Olaszország, Görögország, Spanyolország) országokban egyre inkább fenntarthatatlan az állam- és a magánadósság – írja Nouriel Roubini, a New York Egyetem közgazdász-professzora. A legjobban sújtott országok, Portugália, Írország és Görögország hitelfelvételeinek költsége (kötvényhozam) rekordmagasságra emelkedett a múlt héten – emlékeztetett a világgazdasági válságot előre látó jósprofesszor.

Görögország egyértelműen fizetésképtelen. Még a „drákói” megszorító csomaggal is, amely a GDP 10 százalékára rúg, az államadósság így is 160 százalékra fog emelkedni – hívja fel a figyelmet Roubini.

A nemzetközi hitelcsomagok nem oldják meg a problémákat, amely nem likviditási jellegű. Nem működik a hitelezni és imádkozni stratégia, mert sajnos a legtöbb lehetőség az eladósodott országoknak a múlt példái azt mutatják, hogy a túlzott eladósodásból nem tudnak kiszabadulni – vélekedett Roubini.

Például, nem működik a pénznyomtatás, és így a PIIGS országok az infláción keresztül nem tudnak a kilábalni válságból. Az adósság olyan magas, hogy a gazdasági prosperitás lehetetlen.

Roubini szerint a fizetőeszköz leértékelésével a gyenge országok vissza tudnák szerezni versenyképességüket, mert a kereskedelmi hiány többletté válna, de az Európai Központi Bank (EKB) túl korai monetáris szigorítása reálfelértékelődést hoz, tovább rontva a versenyképességet.

A PIIGS országoknak, mivel nem tudják elinflálni vagy kinőni az adósságot, és a leértékelés sem működik, a közgazdász szerint egyetlen út maradt: az adósság rendezett átstrukturálása.

Roubini szerint Európa nem engedheti meg magának, hogy kidobja a pénzt és imádkozzanak, hogy a növekedés és az idő segítsen: senki nem fog az égből leereszkedni, „deux ex machina”, hogy megmentse az EU-t vagy az IMF-et.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.