BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kamatcsata: Az írek tovább küzdenek

Tovább kopogtat Írország az Európai Bizottságnál annak érdekében, hogy Brüsszel mérsékelje a fizetőképességüket biztosító 85 milliárd eurós hitelcsomag kamatterheit.

„Nem kétséges, hogy az Európától kölcsönzött pénz kamatainak csökkentése jelentős és megbecsülendő lépés lenne” – idézte a tegnapi Irish Times Enda Kennyt, Írország új miniszterelnökét.

Kenny utalt arra, hogy az ország olyan „súlyos adósságterhet” kénytelen magán cipelni, amely erőteljes növekedés hiányában aligha tartható fenn. Szerinte lehetséges, hogy az uniós miniszterek május 16-i értekezletén már sikerül megegyezni. A hatszázalékos kamat lefaragásának ára lesz: Németország például csak akkor hajlandó belemenni ebbe, ha az írek növelik társaságiadó-rátájukat.

A szigetország nehéz helyzetét jelzi, hogy hét elején a Moody’s hitelminősítő kilátásba helyezte: a bóvli, azaz a befektetésre nem ajánlott szintre vághatja vissza az ország adósbesorolását az eurózóna sokasodó problémái következtében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.