BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kemény árat fizet Portugália a mentőcsomagért

A mentőcsomag több mint 15 százalékát, 12 milliárd eurót a bankok feltőkésítésére fordítja Portugália – írja az ügylethez közel álló forrásra hivatkozva a Finantial Times. Az IMF és EU közös mentőcsomaghoz a portugáloknak meg kell adóztatniuk a nyugdíjat, el kell bocsátaniuk és eladniuk az állami vagyont.

A bankok a mostani támogatást azért kapjál, hogy meg tudjanak felelni a core tier 1-es  - idén 9 százalékos, jövőre 10 százalékos - tőketartaléki szabályoknak. A portugál jegybank magtőketartalékát 2011 végéig 8 százalékra növelik. A bankmentési tervvel a kormány a gazdaság talpra állításához szükséges pénzügyi biztonságot és likviditást akarja megteremteni. A portugál gazdaság teljesítménye várhatóan 2 százalékkal csökken idén.

A portugál mentőcsomag feltételeiről közben több részlet is kiderült részben a kormányhoz közel álló forrásoktól, részben portugál híradásokból. A kormánynak be kell fagyasztani a közigazgatásban dolgozók bérét, valamint a nyugdíjakat 2013-ig. Emellett a havi 1500 euró nyugdíjak felett adót kell kivetnie.

A munkanélküliségi ellátás maximum 18 hónapig járhat, a korábbi három év helyett, s a havi juttatás nem haladhatja meg az 1048 eurót (amely korábban 1258 euróra rúgott). A nagy állami beruházásokat – beleértve a ppp-konstrukciókat – fel kell függeszteni. Portugáliában mintegy 20 ppp-konstrukcióban megvalósuló projekt felülvizsgálatát kezdeményezte az Európai Uniós a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) közösen.

A kölcsön feltételeként szabták meg azt is, hogy a regionális és helyi önkormányzatok csökkentsék alkalmazotti létszámukat. Az államnak mindemellett három év alatt 5,3 milliárd euró bevételre kell szert tennie privatizációból.

Írország a tavaly novemberben kapott 85 milliárd eurós uniós mentőcsomagjából 35 milliárd euró szolgálja a válságos helyzetbe jutott ír bankszektor megsegítésére. Ebből 10 milliárdot azonnali feltőkésítésre fordítanak, 25 milliárd pedig pénzügyi hátteret nyújt a további banki hitelromlás elkerüléséhez. Írország a maga részéről 17,5 milliárd eurót fordít - készpénzben, illetve a nyugdíjalapok mozgósítása révén - bankrendszerének megmentésére.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.