BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mit művelnek? Csökkentik az áfát Írországban

Az ír kormány bejelentette, hogy alacsonyabb áfát vezet be kifejezetten a turisztikai ágazatra vonatkozóan, s ennek részeként a kereskedelmi szálláshelyek áfája 13,5 százalékról 9 százalékra csökken.

A turizmust segítő intézkedések részeként bevezetendő áfacsökkentés szinte minden olyan szolgáltatást is érint, amelyek az idegenforgalomhoz kapcsolódnak. Ideiglenesen vezetik be július 1-jétől várhatóan 2013 végéig.

Az új, 9 százalékos áfát éttermekre és catering szolgáltatásra, kereskedelmi szálláshelyekre és számos szórakoztató szolgáltatásra alkalmazzák majd, mint például mozik, színházak, múzeumok, rendezvényhelyszínek, vidámparkok és sportlehetőségek. Szintén a kedvező kulcsba sorolnak át olyan szolgáltatásokat, mint a fodrászat és a nyomdai termékek: brosúrák, térképek, programfüzetek, újságok. Minden más termék és szolgáltatás marad a 13,5 százalékos kategóriában.

Az intézkedéstől azt várják, hogy löketet adjon az ország turizmusának és stimulálja a foglalkoztatást a szektorban. Ám annak érdekében, hogy biztosak lehessenek a változtatás hatékonyságában, az eredményeket 2012 végéig felülbírálják, és ennek alapján döntenek majd a 2013-as költségvetésről.

Emellett Írország tovább kopogtat az Európai Bizottságnál annak érdekében, hogy Brüsszel mérsékelje a fizetőképességüket biztosító 85 milliárd eurós hitelcsomag kamatterheit Enda Kenny, ír miniszterelnök utalt arra, hogy az ország olyan „súlyos adósságterhet” kénytelen magán cipelni, amely erőteljes növekedés hiányában aligha tartható fenn. Szerinte lehetséges, hogy az uniós miniszterek május 16-i értekezletén már sikerül megegyezni.

Érdekes, hogy az országnak az EU-IMF hitelért cserébe súlyos gazdasági megszorításokat kell vállalnia, amelyben nem biztos, hogy adócsökkentés valaha is szerepelt. Mi több, Németország ahhoz kötné az ír kamat enyhítését, hogy az ország emelje fel a jelenlegi 12,5 százalékos társasági adó rátáját.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.