BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Roubini egy újabb európai válsággal riogat

Nouriel Roubini, a New York Egyetem professzora azt mondta, az Európai Központi Bank (EKB) kamatemelése újabb recesszióba taszíthatja a gyenge euróövezti államokat. Az euró erősödése nem segíti a gazdaságok kilábalását.

Ha az Európai Központi Bank (EKB) tovább emeli a jegybanki alapkamatot, azzal azt kockáztatja, hogy az eurózóna perifériális tagállamai újra recesszióba kerülnek (W-alakú válság) – figyelmeztet a világhírű „jósprofesszor”, Nouriel Roubini, aki előre látta a világgazdasági válságot.

Roubini szerint az EKB politikája további gazdasági visszaeséshez vezet Görögországban, Írországban, Portugáliában és Olaszországban.

„Sajnos, az EKB kamatemelésbe kezdett, és a növekvő kamatok az euró erősödéséhez vezetnek” – magyarázta. Az euró egyre erősebb és erősebb, amely megakadályozza, hogy a gazdaság újra növekedni tudjon.

Ha nem lesz gazdasági növekedés az euróövezet perifériális országaiban saját költségvetési problémáik (így a túl magas államadósság és a túl magas magánadósság) soha nem oldódnak meg – mondta az RGE elemzőház vezére.

„A gyengébb euró segíthetné őket, hogy kikerüljenek a recesszióból” – húzta alá a közgazdász. A New York Egyetem professzora kiemelte: a jegybanki kamat emelése túlságosan sok, túl gyors, és túl hamar jött.

Mint ismert, az EKB áprilisban emelte a jegybanki alapkamatot, a történelmi legalacsonyabb 1 százalékos szintről 25 bázisponttal. A jegybank csütörtökön tartotta májusi ülését, és nem nyúlt az irányadó tárához – az elemzői konszenzussal összhangban –, és Jean-Claude Trichet Kormányzó nem utalt arra, hogy júniusban tovább emelnék a kamatot. Az eurózóna inflációja 2,8 százalék, amely meghaladja a jegybank 2 százalékos inflációs célját.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.