BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

2014-ig 300 ezerrel több dolgozó? - Így biztos nem lesz meg

Enyhén mérséklődik a munkanélküliség, de a tavalyi csúcshoz még mindig nagyon közel jár. A Központi Statisztikai Hivatal 11 százalékos állástalanságról számolt be a március–május közötti időszakra.

Az előző három hónap átlaga és az egy évvel korábbi adat is 11,4 százalékos volt. Szakértők nem is számítottak ennél gyorsabb kilábalásra a munkaerőpiacon, mivel egyelőre csak a kibocsátáshoz képest kevés embert foglalkoztató ipar érte el a válság előtti termelési szintet.

A munkanélküliek száma 17 ezer fővel mérséklődött éves alapon, 466 ezerre, míg a foglalkoztatottak száma 3,786 millió volt az időszak átlagában. A foglalkoztatottság 29 ezer fővel emelkedett, zömmel az exportra termelő szektornak köszönhetően, mivel a hazai piac továbbra sem képes bővülni.

Mivel a foglalkoztatás növelése a kormány legfőbb célkitűzése, a Nemzetgazdasági Minisztérium honlapján megjelenítettek egy szemléltető információs grafikát, amely az új munkahelyek számát mutatja. A friss statisztika kapcsán kiadott tájékoztató szerint a belső kereslet terén trendfordulóra számít a kormány, amely tovább gyorsíthatja a munkahelyek számának bővülését. Erre szükség is van, mivel a 2014-ig kitűzött 300 ezer fős többletfoglalkoztatás ebben az ütemben biztosan nem érhető el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.