BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csaba László: Ha a német ligában focizunk, butaságot is csinálhatunk

Fontos lépés volt az államadósság négy százalékos csökkentése, mivel csökkenő trenddel nemigen találkozni a fejlett országokban, inkább a növekvő eladósodottság a jellemző - nyilatkozta a Csaba László közgazdász, egyetemi tanár a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában.

Azt gondolom, hogy ez egy rendkívül fontos lépés, nagyon sok szempontból – nyilatkozta kérdésre válaszolva Csaba László közgazdász, egyetemi tanár a magyar kormány kedden bejelentett adósságcsökkentő lépéséről. A világon ugyanis mindenütt nőnek az adósságmutatók – az Egyesült Államokban elérte a száz százalékot, Angliában és Írországban közelít ehhez - tette hozzá. 

Csökkenő adósságállománnyal nemigen találkozunk a fejlett országokban, az OECD-országokban. Ha tehát Magyarországon csökken az államadósság, ez egy nagyon határozott üzenet a piacok felé arról, hogy merrefelé akar menni a magyar kormány – érvelt Csaba László.

"Azt gondolom, ennek a görög válság árnyékában óriási jelentősége van, hiszen Görögország, Portugália és Írország példáját figyeli. Ha mi ezzel a lépéssel be tudtuk bizonyítani, hogy mi nem abban a ligában futballozunk, akkor ez önmagában véve megérte, még akkor is, ha ez nem lenne jó befektetés. Egyébként jó befektetés, mert magas kamatúak a hiteleink" - szögezte le Csaba László.

Ha egyszer sikerülne kikerülnünk abból a körből, amit úgy emlegetnek a piacok, hogy európai periféria, és bennünket az osztrákokkal, a németekkel, a csehekkel egy ligában jegyeznének, akkor "még ha butaságokat csinálunk, abból sem lenne baj" - érvelt Csaba László.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.