BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csúcsbefektető: Kár tovább pumpálni a pénzt Görögországba

A világ legnagyobb kötvénybefektető cége, a Pimco vezetője úgy látja, hogy Görögország számára az egyetlen megoldás az államcsőd, különben csak eltolódnak a problémák.

Mohamed El-Erian, a Pimco kötvényalap vezetője úgy fogalmazott: Európa a semmiért pumpálja a pénzt Görögországba, holott jobban tenné, ha hagyná, hogy Athén kimondja az államcsődöt. A Pimco vezetője elkerülhetetlennek látja a görög adósságállomány átütemezését, ugyanakkor úgy véli, kicsi az esély arra, hogy az átütemezés újabb globális válságot eredményezzen - írja a Financial Times Deutschland

Horacio Valeiras, az Allianz Global Investors Capital befektetési vezetője ezt kiegészítve megjegyezte, hogy esetleg Írország és Portugália is az államadósság átütemezésére kényszerül majd, ugyanakkor a szakértő nem részletezte ezt a lehetőséget a tajpeji konferencián.

Mint arról beszámoltunk, túlélte a parlamenti bizalmi szavazást a pénteken felállított új görög kormány, így jó esélye nyílt arra, hogy a jövő héten esedékes reformprogramról szóló szavazáson is keresztülvigye akaratát. Ez elengedhetetlen feltétele lenne annak, hogy az IMF/EU kölcsön újabb részletét júliusig átutalják a hitelezők, amely nélkül a nyár második felében már nem lenne megoldott a görög államháztartás finanszírozása.

A legfrissebb intézkedéscsomag keretén belül 28 milliárd eurós megtakarítási programot, és hozzávetőleg 50 milliárd eurós privatizációs programot indítana be az athéni kabinet. Utóbbi azért is fontos, mert időközben már tárgyalják az eurózóna vezetői a görögöknek szánt második mentőcsomagot, amelyhez komoly hozzájárulást kell tennie maguknak a görögöknek is.

A görög krízisről Fóris György, a Bruxinfo szakértője tegnap a Világgazdaságban azt írta: lehet mondani, hogy a dolog eredete a hajdani hibás közös piaci tagfelvétel volt, miután az nem valós felkészültségen, hanem politikai prioritásokon alapult. Ez után Athén évtizedekig eljátszotta (helyenként hazudta is), hogy Európa fejlettebbik részéhez tartozik. Európa pedig eljátszotta, hogy ezt elhiszi neki. Ma már morális és közgazdasági alapon könnyű mindezen felháborodni, de a kilencvenes években még sokan emlékeztek arra is, hogy Athénban húsz évvel azelőtt még diktatúra volt, ahol katonák uralkodtak katonai eszközökkel. Egy szárnyait próbálgató, újkori értelemben vett demokráciának igyekeztek esélyt adni arra, hogy megkapaszkodjon, és beálljon a modern európai államok sorába.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.