BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Görög válság - A német bankok csöndben elhagyják a süllyedő hajót

A német pénzintézetek jelentős görög kitettséggel rendelkeznek és az utóbbi napokban fokozatosan megválnak a görög papíroktól, ezzel megszegve a Schäuble pénzügyminiszterrel kötött hallgatólagos megállapodást.

A Financial Times Deutschland (FTD) úgy tudja, hogy az első jelentésekkel ellentétben a német bankok május folyamán fokozatosan megváltak a görög papírok harmadától. Ez tűnik ki a Bundesbank számadataiból, amelyek a hitelintézeteknek a görög állammal szemben fennálló külföldi követeléseire vonatkoznak. A lap számításai szerint a pénzintézetek 4 milliárd eurónyi államkötvénytől váltak meg.

Az ügy érdekessége, hogy a német bankokra vonatkozó jegybanki adatok ellentmondanak a Nemzetközi Kifizetések Bankjának (BIS) adatbázisával, annak ellenére, hogy utóbbi számára is a Bundesbank szállítja az információkat. A BIS adatai szerint a német pénzintézetek 2010 nyara óta Görögország legnagyobb hitelezői.

A német pénzintézetek hitelállományának visszaesése azt mutatja, hogy a cégek nem tartották magukat a 2010 májusi megállapodáshoz  - összegez az FTD. Wolfgang Schäuble szövetségi pénzügyminiszter korábban arról állapodott meg a Deutsche Bank és a DZ-Bank vezetőjével, hogy a teljes német bankszektor megőrzi a görög hitelállományt, egyfajta hozzájárulásként Athén megmentéséhez.

Az FTD megjegyzi: ilyen fejlemények után kétséges, hogy a második mentőcsomag igénybevételénél vállalják-e ezt a szerepet a német pénzintézetek. Minél több magánbefektető válik meg a görög eszközöktől, annál szűkebb lesz az EU mozgástere Görögország megmentése terén, hiszen ezzel egyre inkább az államokra hárulnak a költségek. Ennek tudhat be a Bundesbank vezetőjének, Jens Weidmann-nak azon kommentárja, miszerint már most is az állami szektor Görögország legnagyobb hitelezője.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.