BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Merkel és Sarkozy kezében az eurózóna sorsa

Ha Angela Merkel és Nicolas Sarkozy nem tudnak ma megegyezni Görögország pénzügyi támogatásáról az euró/forint kurzusa tartósan 270, a forint/frank pedig 225 forint felett maradhat - írja napi devizapiaci elemzésében a Commerzbank.

A tegnapi izgalmak közepette – amit döntően a görögök politikai zűrzavara biztosított – az euró/forint árfolyama kis híján a 270-es szintet kezdte el támadni, ám végül a 269,50-es magasság megálljt parancsolt a további forintgyengülésnek. A mai reggel is gyenge forinttal kezdődik, nem történt semmi kézzelfogható előrelépés a görögök helyzetével kapcsolatban, továbbra is fokozott a bizonytalanság.

A görög miniszterelnök belefogott kormánya átalakításába a megüresedett pénzügyminiszteri posztot a korábbi EKB alelnök, Lucasz Papademosz nem vállalta el, így a második befutó az eddigi védelmi miniszter lett. A pénteki Merkel-Sarkozy találkozó amennyiben eredményes lesz, az megnyugtathatja a devizapiacokat, és ebben az esetben az euró/forint akár 267-ig is visszaerősödhetne, de ha nincs konszenzus a két legnagyobb görög kitettséggel rendelkező fél között, akkor jöhetnek a 270 feletti szintek.

Akár 10 forinttal a jelenlegi 224 körüli frank/forint árfolyam alatt is lehetnénk, ha nincs a görögökkel kapcsolatos huzavona, az SNB ugyanis csökkentette inflációs kilátásait, ezáltal a következő kamatemelés szeptemberről - még tovább - decemberre csúszhat. Amit a
devizahiteleseknek megnyernek a réven (későbbre tolódó kamatemelés), azt elvesztik a vámon (frankerősödés, forintgyengülés).

Vajon meg tud-e egyezni a német és a francia delegáció Berlinben? A franciák és az EKB szeretnék megduplázni a korábbi 750 milliárd eurós mentőcsomag alapot, a németek ez ellen foglaltak eddig állást. A német és a francia bankoknak nem mindegy, hogy a második görög csomag mértéke, mivel a csomag kifutásával nagy eséllyel az adósságlejáratok átütemezése fog következni.

Minél később kerül a görög adósság átstrukturálásra, annál kevésbé lennének kitéve a bankok a veszteségleírásnak, így a realizált negatív eredmény jobban el lenne osztva az eurozóna országai között. Ehhez viszont a finneknek, szlovákoknak és sok más országnak lenne egy-két szavuk. Kusza egy helyzet annyi bizonyos, az elhatározás kevés, konkrét megvalósításra lenne már szükség. Ha nincs megegyezés a gallok és a germánok között, akkor a hétfői Ecofin ülés várhatóan kudarcba fulladhat. Ha így alakulna a helyzet, akkor 1,40 alatti euró/dollár, 195 körüli dollár/forint árfolyam is realitás lehet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.