BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Obama megnyomja a reset gombot - Megindult a visszaszámlálás

Oroszországnak három hét alatt három problémát kell megoldania, amennyiben még az idén csatlakozni szeretne a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO). Eközben az amerikai kormány is igyekszik normalizálni kapcsolatait Moszkvával, elkerülendő a jövőbeni konfliktusokat.

Obama elnök jelenleg hajtja végre az orosz kapcsolatok átalakítására vonatkozó programját. Ennek részeként el kell fogadtatni a Kongresszussal azt a kezdeményezést, amely felmenti Oroszországot egy 1974-ben elfogadott törvény hatálya alól, mely a kereskedelmi kapcsolatok alakulását az orosz kivándorlási politikához kötötte. Akkor az amerikai törvényhozás azért fogadta el a törvényt, hogy rábírja Moszkvát: engedélyezze a zsidók számára az emigrációt.

A The Washington Post szerkesztőségi cikke szerint a Kongresszus számos tagja ugyanakkor erősen ellenzi a törvény megsemmisítését, hiszen továbbra is kifogásolják az emberi jogok megsértését és moszkvai kormány korrupciós ügyeit, a lépést pedig az orosz kormány számára tett kedvezményként értékelik.

Obama elnök egyébként a lap által "resetnek" nevezett terv keretében ígéretet tett arra, hogy támogatja Oroszország WTO-csatlakozását, de ennek kapcsán nem csak az amerikai törvényhozókat kell meggyőzni, hanem rendezni kell a grúz helyzetet is, hiszen a 2008-as orosz megszállás során az Egyesült Államok a volt szovjet tagköztársaságot támogatta Moszkvával szemben.

Az idő sürget, Igor Suvalov orosz miniszterelnök-helyettes ugyanis a hétvégén úgy fogalmazott, hogy már csak három problémát kell megoldani a tagság eléréséhez, igaz, erre csak három hét maradt. Amennyiben Moszkva nem rendezi az autóipari összeszerelő ágazat, a hús importkvóták, valamint az állategészségügyi ellenőrzés kérdését, WTO-csatlakozása tovább csúszhat. Suvalov a RIA Novosztyi szerint azt állította, hogy mindegyik kérdést rendezni tudják, de "ez nem jelenti azt, hogy a ratifikálás az állami Dumában is megtörténik". A miniszterelnök-helyettes elismerte, hogy ehhez kompromisszumokat kell kötni és csomagban tárgyalni a megoldásokat, ellenkező esetben a döntés negatív következményekkel járhat Oroszországra nézve.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.