BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Teljesen leállt a gazdaság növekedése

Miután már tavasszal is a lassulás jelei mutatkoztak a magyar gazdaságban, júniusra teljesen megállt a bővülés. A Világgazdaság mutatószáma, a gyorsulási irányadó (GYIA) csak stagnálni tudott az előző hónaphoz viszonyítva, miután az elmúlt hónapokban 0,2 százalék körüli havi növekedést mutatott.

A bővülés leállása nem teljesen váratlan, a konjunktúrafelmérések is arra utaltak, hogy a teljesítmény romlik. A mostani havi adat majdnem kétéves mélypontnak felel meg, utoljára 2009 augusztusában volt negatív a változás. A GYIA összetevői közül mindössze egyetlen indikátor mutatott javulást havi alapon, a többi kilenc a csökkenés irányába mutatott.

Csak az ipar belföldi értékesítése tudott érdemben javulni az előző hónaphoz képest, ugyanakkor az ipari termelés már szűkült. A pénzügyi mutatók közül a legnegatívabb hatást a reálkamat emelkedése fejtette ki, amelyet a kedvezőbbé váló infláció okozott. Ez azonban egyszeri változás is lehetett, a jegybanki ráta huzamosabb ideig maradhat a mostani szinten, miközben a drágulás terén csak mérsékelt javulás valószínű. A pénzmennyiség is zsugorodott a gazdaságban, emellett a hosszú lejáratú állampapírok kamatfelára is megnőtt, mindkettő kedvezőtlen hatással van a GYIA-ra.

Romlott az inflációval korrigált BUX index, ez a nagyvállalatok teljesítményére nézve negatív jel. Az exportőrökre nézve nem túl biztató, hogy csökkenésnek indult a német üzleti várakozásokat mérő Ifo-index. A belső keresletre nézve pedig a reálkeresetek havi szintű zsugorodása intő jel, illetve a munkakeresés átlagos időtartamának emelkedése is. A fogyasztási hitelek reálértéken vett állománya ugyancsak csökkent, közel kétéves mélyponton van, ez a fogyasztás pangására utal. A kilátások még igen bizonytalanok e téren, sok múlik azon, hogy a második fél évben bekövetkezik-e a várt fordulat a magánfogyasztásban, mint ahogy az elemzők többsége várja.

Így készül a GYorsuló irányadó

A gyorsulási irányadó (GYIA) egy elismert, nemzetközi módszereken alapuló leading indikátor típusú mutató, amelyet a GDP-t jól előre jelző részindikátorokból hoztak létre. A GYIA mindig az adott hónap reálgazdasági teljesítményét jellemzi, mivel az előbb említett jelzőszámok megfelelő idejű késleltetettjeit szerepelteti.

Ennek az a gyakorlati haszna, hogy azonnali képet ad a hazai folyamatokról, míg a hivatalos statisztikai adatok nemritkán több hónap elteltével látnak csak napvilágot.

A Világgazdaság mutatójának hátteréről lásd bővebben: http://www.vg.hu/gyiamutato

Ennek az a gyakorlati haszna, hogy azonnali képet ad a hazai folyamatokról, míg a hivatalos statisztikai adatok nemritkán több hónap elteltével látnak csak napvilágot.

A Világgazdaság mutatójának hátteréről lásd bővebben: http://www.vg.hu/gyiamutato -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.