BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vásárlási láz Németországban

Az adósságválság és a magas energiaárak ellenére a német fogyasztók nem riadnak vissza a vásárlással együtt járó kockázatoktól.

A GfK nürnbergi kutatóintézet indexe márciusban első ízben emelkedett -  írja a Handelsblatt. A német üzleti lap által idézet felmérés szerint a júliusra számított fogyasztói hangulat mutató Németországban meglepetésszerűen 5,6-ról 5,9 pontra emelkedett, négy hónapos mozdulatlanságot követően. A Reuters által megkérdezett elemzők 5,3 pontos indexet vártak.

A megkérdezett kétezer német fogyasztó a jövedelmek érzékelhető növekedésével és tartós jó konjunktúrával számol, ezért magasabb költést valószínűsít. Rolf Bünkl, a GfK szakértője szerint különösen a csökkenő munkanélküliségnek köszönhető, hogy egyre több fogyasztó várja pénzügyi helyzetének javulását. Ennek hátterében egyrészt az emelkedő bérek állnak, másrészt az a tény, hogy a munkanélküliek számának csökkenésével erősödik a munkavállalók tárgyalási pozíciója a béreket illetően.

A viszonylag magas infláció ellenére az idei első negyedben Németországban a reálbérek kereken 2 százalékkal, évek óta nem látott mértékben nőttek. A bizakodást erősíti, hogy a Bundesbank és több elemzőintézet is emelte az idei évre vonatkozó növekedési prognózisát. Bürkl arra számít, hogy a német gazdasági idén is a tavalyihoz hasonló dinamizmussal erősödik majd. Az IMK intézet például 4 százalékos növekedésre számít, ugyanakkor a vállalati szektor nem ennyire optimista.

Az Ifo intézet 7 ezer menedzser bevonásával végzett felmérése szerint a vállalatvezetők konjunktúrával kapcsolatos várakozásai ismét romlottak, immár a negyedik egymást követően alkalommal. Az intézet német üzleti hangulatot mérő indexe elemzői várakozások szerint júniusban 113,4 pontra eshet az előző havi 114,2-ről. Szintén kellemetlen meglepetést okozott a ZEW intézet mérése, amely másfél éves mélypontot jelzett a konjunktúra tekintetében és az elemzői várakozásokat is alulmúlta.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.