BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

36 milliárd eurót "vasalna be" Athén az adócsalóktól

Nem kevesebb mint 36 milliárd euró adóval taroznak magávállalkozások a görög államnak – nyilatkozta Jeórjiosz Papandreu, görög miniszterelnök a Financial Times Deutschland német lapnak. A politikus szerint az állam magán adósságbehajtók kezébe adja az ügyet, mert önállóan eddig nem tudta beszedni a tartozásokat.

Összesen 36 milliárd euró adóval tartozik a görög államnak 14 ezer magánvállalkozás, amelyeket a pénzügyminiszter a napokban vett górcső alá. Jeórjiosz Papandreu, a Finantial Times Deutschlandnak adott interjújában kifejtette, ezt az adósságot várhatóan magán adósságbehajtó cégeknek szervezik ki, miután az állami apparátus képtelen volt ezeket a tartozásokat sikeresen behajtani. A behajtáshoz szükséges technikai feltételeket a Nemzetközi Valutaalap (IMF) biztosítja Görögországnak.

Az állami adósságbehajtó működése túlzottan bürokratikus és átláthatatlan. Papandreu a közigazgatási rendszer átalakítását sürgeti, úgy véli, alapvető változtatásokra van szükség a mentalitásban is. Az adóelkerülés elleni küzdelemben Athén felvette a kapcsolatot Svájccal, ahova vélhetően a legtöbb eltussolt adó került. Papandreu szerint úgy szeretnének eljárni, ahogy annak idején Németország tett, az onnan eltüntetett eurómilliárdok felderítése érdekében. A görög pénzügyminisztérium adatai szerint mintegy 900 ezer görögnek van nagyobb összegű adótartozása.

A görög miniszterelnök szerint az igazságszolgáltatás túl elnézően kezelte az adóelkerülést. Ahogy fogalmazott: egy adócsaló, ha a bíróság elé került, akkor gyakran több éves türelmi időt kapott, ami alatt vagy fizetett, vagy nem. Olykor az is előfordult, hogy további türelmi időt kapott.

A másik nagy problémát a külföldre vitt vagyon jelenti: „Nagyon sokan svájci bankszámlákra tüntetik el a be nem fizetett adót” – mondta Papandreu. „Ezért kezdeményeztünk tárgyalásokat az alpesi országgal” – tette hozzá.

A kintlévőségek behajtása jelentősen hozzájárulna az ország adósságállományának csökkentéséhez, amely most már a görög nemzeti össztermék (GDP) 150 százalékára, azaz 350 milliárd euróra rúg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.