BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A mezőgazdaság is magához térhet

A gazdaság gyorsulása részben a mezőgazdaságból – gyakorlatilag a tavalyinál jobb idei időjárásból – származik. Az ipari termelés kissé lassul, a belföldi értékesítés visszaesése egyelőre folytatódik – prognosztizálják a kutatók.

 Az építőipari recesszió már hatodik éve tart, de mértéke az idén kisebb lesz a tavalyinál a becslések alapján. A kiskereskedelmi forgalom jelenleg legfeljebb stagnálónak minősíthető. A lanyha belföldi kereslet tovagyűrűző értékesítési és finanszírozási zavarokat okoz a magyar gazdaságban, különösen a kkv-szektorban, az eddig még talpon maradt cégek körében is – állapítják meg a GKI elemzői.

A beruházásoknál a kétéves visszaesés után a stagnálást alig meghaladó, egyszázalékos bővülést valószínűsítenek. Az előrejelzés szerint az egyetlen dinamikus szektor a feldolgozóipar, ezen belül is a külföldi tőkére támaszkodó autóipar lesz.

Az üzleti szektorban a bankadó és a szigorú kockázati limitek miatt a hitelkamatok magasak, de a nem exportra termelő vállalkozásoknak még a drága hitelekhez is nehéz hozzáférni. Az állami-önkormányzati beruházások szinte csak EU-s forrásokra támaszkodnak, az elnyert pályázati pénzek felhasználása akadozik, ezért itt visszaesés várható – áll a prognózisban.

Az ipari folyamatokról azonban a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság felmérése is kedvező képet fest. A beszerzésimenedzser-index (BMI) a hazai feldolgozóipari vállaltok körében 54,4 ponton állt júniusban, azaz egy éve folyamatosan bővülést jelez. A külpiaci számok még mindig élénkülést mutatnak, és a szektorban a foglalkoztatás is erőteljesen növekszik, ez a gazdaság egészéről egyelőre nem mondható el. Sok gyártási alapanyag terén ugyanakkor még mindig erőteljes áremelkedésről számoltak be a beszerzési felelősök. A vásárolt készletek csökkenése megállt a márciusi nagyon enyhe visszaesés után.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.