BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A társasági adó 70 százalékát is megspórolhatják a cégek

Az önkormányzatok is részesülhetnek a látványsportágakat érintő kedvezményből

Augusztus végén, szeptember elején juthatnak el az egyesületekhez az első olyan forintok, amelyeket a vállalkozások a július 1-jén elfogadott törvény értelmében a társasági adójukból levonhatnak – közölte az Országgyűlés sport- és turizmusbizottságának elnöke. A fideszes Bánki Erik szerint a kérelmek száma az öt látványsportágra (labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, vízilabda, jégkorong) nyújtható támogatásokra év végéig elérheti a két-háromezret.

A sportág-, létesítményfejlesztésre, utánpótlás-nevelésre fordítható támogatást nemcsak a látványsportágak sportegyesületei kaphatják meg, hanem az ezen a területen dolgozó alapítványok, társaságok, önkormányzatok és szakszövetségek is.

Az Európában egyedülálló kedvezmény mértéke a társasági adó hetven százalékáig terjedhet minden Magyarországon bejegyzett társaság esetében, ezalól csak az állami többségű vállalatok képeznek kivételt.
A hárommillió forint alatti támogatáshoz mindössze egy kétoldalas, internetről letölthető adatlapot kell kitölteni. Részletezni kell a sportfejlesztési programot, és a kérelmező adatait kell feltüntetni. A sportági szakszövetség 30 napon belül dönt a kérelemről, és kiadja a támogatási igazolást. Hárommillió forint felett 10 oldalas anyagot kell kitölteni. Létesítményfejlesztéskor már technikai adatokat, tervet is kell csatolni. 500 millió forint feletti fejlesztés esetén már egyedi kormánydöntésre van szükség.

Az önkormányzatok – a sportlétesítmények 80-90 százalékának tulajdonosai – a saját létesítményfejlesztési programjaikra is tudnak pályázni a társaságiadó-kedvezményből, akár iskolai tornaterem, akár sportpálya építéséről van szó.

Bánki felhívta a figyelmet arra, hogy a piacon már megjelentek azok a tanácsadók, akik elsősorban a kis egyesületeknek kínálják szolgáltatásaikat. Azt hirdetik, hogy kitöltik a pályázati anyagokat, s még olyan cégeket is keresnek, amelyek felajánlják társasági adójukat. „Ne vegyenek igénybe ilyen típusú szolgáltatást, fölöslegesen egyetlen fillért se költsenek erre” – mondta a fideszes honatya. Szerinte az adminisztráció olyan egyszerű, hogy azt kedvezményezettek is ki tudják tölteni, a szakszövetségek munkatársai és a sportállamtitkárság dolgozói is segítséget nyújtanak. Felhívta a figyelmet, hogy az említett kérelmekkel, támogatásokkal kapcsolatban jutalékot kérni törvénytelen.

Bánki szigorú ellenőrzéseket helyezett kilátásba. Akik szabálytalanságot követnek el, három évre kizárhatják magukat a támogatási rendszerből. Visszaélés, ha több irányban adnak le kérelmeket, vagy utánpótlás-nevelési támogatást profi csapatok működési költségeire könyvelnek át. A negyedéves bevallási kötelezettségeket a sportállamtitkársághoz tartozó háttérintézmény mellett a számvevőszék és az adóhivatal ellenőrzi majd. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.