BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bezárulnak a francia kapuk a külföldi munkavállalók előtt

Felére csökkenne a nem uniós tagállamokból származó munkavállalók számára nyitott szakmák száma Franciaországban. A legnagyobb megszorítások az építőiparban és az informatikai ágazatokban várhatóak.

Fokozatosan egyre szigorúbb szabályokat vezetnek be Franciaországban a nem uniós munkavállalók számára. Miután áprilisban felső korlátot vezettek be a külföldiek számára kiadható munkavállalási engedélyekre, a Bel- és Munkaügyi Minisztérium listát tett közzé azokról az ágazatokról, amelyben a külföldiek munkát vállalhatnak. A szakszervezetek vezetőivel is ismertetett tervezet állítólag felére csökkentené a munkakörök számát: a 2008-ban kijelölt 30 helyett mindössze 15-ben helyezkedhetnének el az Unió határain túlról érkező munkakeresők.

Az új listán már nem szerepelnek építőipari, sem műszakvezetői állások és kiesnek a piackutatók is a lehetséges állások köréből. Az informatikai területen pedig csak és kizárólag különleges, szakembert igénylő munkakörökbe lehetne az unión kívülről munkaerőt felvenni. Ezekről a területekről azonban a tervek szerint minden régió maga dönthetne, vagyis a 15 ágazatból álló listát tovább szűkíthetnék saját hatáskörön belül, amennyiben az adott esetben nincs szó munkaerőhiányról.

A  lista szűkítése a kormányzat szerint 10-12 ezer munkahelyet szabadíthat fel a hazai - illetve uniós - munkaerő számára. Szakértők szerint azonban nehéz dió lesz a tervet átültetni a gyakorlatba, a munkavállalók áramlása ugyanis nehézkesen követi csak a kereslet és kínálat törvényeit a munkaerőpiacon. A tervezetet 2013-ig kell implementálnia a francia törvényhozásnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.