BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Esztergom eltolná a törlesztést

Évekre is meghatározhatja Esztergom jövőjét a közgyűlés mai ülése. A város vezetésének két napja maradt arra, hogy az adósságrendezési eljárást lezárva megegyezzen a hitelezőkkel. Információink szerint a közgyűlési Fidesz-többség ezt meg is tette – azonban a politika kérdése is, mi történik ma.

Rendkívüli testületi ülést tartanak ma Esztergomban – ha a Fidesz és a polgármester is úgy akarja. Az elmúlt hónapokban volt már példa arra, hogy a közgyűlés kormánypárti többsége nem volt hajlandó részt venni az ülésen, s arra is, hogy Tétényi Éva jelentett be polgári engedetlenséget. A mai nap mégis fontosabb lehet minden korábbinál: csütörtökig kell megegyezni a város hitelezőivel az adósság törlesztésének átütemezéséről, ha pedig ez nem történik meg, következhet Esztergom vagyonának felosztása.

A tárgyalások részletei egyelőre nem nyilvánosak, de a Világgazdaság úgy értesült: a Fidesz már megállapodott a hitelezőkkel. Méghozzá abban, amit már korábban javasoltak, vagyis a város négyéves halasztással, de visszafizetné minden tartozását. 2015-ig így semmit nem kellene fizetniük, utána azonban 2046-ig törlesztenék a részleteket, összesen mintegy 25 milliárd forintot és annak kamatait. Tétényi elképzelése ezzel épp ellentétes, a polgármester azt ajánlotta volna fel, hogy a hitelezők azonnal hozzájuthatnak a pénzükhöz, ha elengedik a tartozás bizonyos részét. Máshol hasonló tárgyalásokon 20-30, de akár 40 százalékot is sikerült lealkudni gyors visszafizetés fejében.

Most azonban önkormányzati forrásunk szerint a Fidesz javaslata kerülhet a testület elé, a kérdés pedig az, hogy Tétényi ezt aláírja-e, miután a többség elfogadta. Elvileg nem lenne más választása, de láthattunk már olyat az idén, hogy a város érdekére hivatkozva polgári engedetlenséget hirdetve megtagadta a kötelezettségét. A közgyűlés napirendjére mindenesetre felkerült a válságköltségvetés módosítása is, méghozzá Tétényi javaslataként. Ezt azonban zárt ülésen tárgyalják majd, ha egyáltalán tárgyalják, így a részletei sem ismertek még. Azt, hogy mi történik akkor, ha a polgármester nem írja alá a határozatot, bíróság dönthetné el – annyi ideje azonban nincs most Esztergomnak, hogy a bírósági procedúra idejét kivárja.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.